Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Mikrokosmos på scen

2013-09-18

Fakta:

Namn: Kryp
Koreografi: Camilla Ekelöf
Författare: John Hallmén och Lars-Åke Janzon
Musik: Malin Hülphers
Ensemble: Regionteater Västs dansensemble
Plats: Regionteater Väst
» http://www.regionteatervast.se/rtvdans/dansensemble/

Regionteater väst börjar danssäsongen med en stor satsning på små kryp. Uppsättningen Kryp är ett samarbete där Malin Hülphers har specialskrivit musiken för Bohuslän Big Band och Camilla Ekelöf har koreograferat för 7 dansare och 14 musiker – som alla medverkar på scen. Resultatet är ett myller av toner och tentakler, som surrar, flyger, krälar och brassar på. Inspiration är hämtad ur John Hallméns och Lars-Åke Janzons bok Kryp och närperspektivet på insekterna har finurligt smittat av sig på koreografi och musik. Tomas Sjöstedts kostymer förstärker krypens rörelser, blanka ryggsköldar och ludna partier håller ihop knixande knän och sökande armar. Musikerna i helsvart, med kubb, går i närkamp med krypen. Bäst är en rad duetter och solon där musik och dans blommar ut i fantasifulla möten. Med fullt ös i orkestern och hela ensemblen på benen blir det lätt överlastat, fast den invändningen får väja för ambitionen att ge mellanåldrarna stor, levande volym och starka utspel. Men varför sker allt i sådant mörker? Krypen är underbart läskiga ändå!
Kryp spelas förutom skolföreställningar även offentligt hos Regionteater Väst i Borås 27/9 och i Uddevalla 24/10.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 7 september 2013

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser