Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 27 september 2020

H.C. Andersen i hip hop-landet

2013-09-18

Fakta:

Namn: H.C. Andersen
Koreografi: Idé, koncept og iscenesættelse: Steen Koerner og Big City Brains
Plats: Tivolis Koncertsal Köpenhamn
» http://www.tivoli.dk

Steen Koerners och City Brains H.C.Andersen är en fantsifull och undehållande, men lite ojämn show for hela familjen.
Det är en fantastisk mix av skickliga konstnärer från både hip hop-, nycirkus- och balettvärlden, som finns samlade på scenen i Steen Koerners och konstnärsgruppen Big City Brains nya och mycket fantasifulla sagoshow H.C. Andersen i Tivolis Koncertsal. Visuellt ter sig de sex utvalda sagorna helt förtrollande i scenografduon Din Mors flotta, föränderliga och bildrika videoscenografi och Astrid Lynge Ottesens uppfinningsrika kostymer.
Sagorna berättas inte bara kroppsligt och visuellt, utan också muntligen och lite tamt av Nikolaj Lie Kaas på band. Han dyker också upp i videoklipp mellan sagorna som författaren som drömmer sig tillbaka till barndomen. Särskilt fina i showens mellanspel är de robotdansande leksakssoldaterna, som under hela aftonen binder ihop föreställningen.
Den första aktens höjdpunkt är den lyckade iscensättningen av Näktergalen med den den härligt expressiva breakmästaren Sonic som Kejsaren, den fantastiska luftakrobaten Manda Rydman som en högt svävande Näktergal, tåspetsballerinan Tina Højlund som förälskad kökspiga och electric boogiedanseren Josephine Raahauge som skön mekanisk Guldfågel i en fantastiskt flott kostym. De tre små kineserna på rad är skojiga och videoscenografin skiftas raffinerat till toner, komponerade av Jesper Mechlenburg, som är en sann maestro på teatermusik.
Efter pausen är det en stor glädje att få uppleva den fantastiska popping-mästaren, Poppin John, som Prinsen i Prinsessan på ärten fint flankerad av balettdansaren Cecilie Lassen som en rapp barfota Prinsessa, som knirkar och knakar i alla ledder efter att ha sovit på den lilla gröna ärtan.
Som den klädintresserde Kejsaren i den härligt berättade sagan, Kejserens nya kläder, är det både skojigt och fyndigt, att det är tyg-artisten Anders Astrup Jensen, som virtuost vecklar ut sig i lodrät tyg-luftakrobatik. Här passar man fint in en moraliserande sång, om att man inte får lura folk, in i beröttelsen. Men den moraliserande sången i Klods-Hans (Dummerjöns) dramatiskt sett lite för mycket av ett påhäng, men det är under den sången som Klods-Hans alias breakdansaren Cico på allvar utvecklar sin ekvilibristiska dans tillsammans med den helt vilt snurrande cyr-hjulsartisten Valérie Inertie som hans Prinsessa. Mycket imponerende.
Flott och magisk rent visuellt är Flickan med svavelstickorna men den saknar, de skickliga breakdansarna till trots, lite av den dramaturgiska spänningen i likhet med Den fula ankungen.
När Flemming Quist Møller vid ett par tillfällen bidrar till berättelsen med sin klangfulla röst, spetsar man öronen och tänker på Steen Koerners och Big City Brains mycket lyckade föreställning Cykelmyggen Egon. Likaså välstöpt och lyckad är inte H.C. Andersen. Men det är en flott och fantasifullt underhållande familjeshow, som blåder nytt liv i de gamls sagorna.

Spelas på Tivolis Koncertsal, till och med 27 oktober.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser