Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 30 juli 2021

Nu kommer höstens första nummer av Danstidningen

2013-09-04

För första gången på över 20 år blir Stockholm mötesplatsen för en internationell dansfestival: Dans, hjärta, Stockholm; Dans <3 Stockholm eller Dance Loves Stockholm som äger rum i december på Dansens Hus, Kulturhuset-Stadsteatern, Dansmuseet, MDT, (Moderna Dansteatern), Weld och några ställen till. Hur kommer det sig att Stockholm inte har haft någon internationell scenkonstfestival sedan Scensommarfestivalerna upphörde i början av 90-talet? Hur skapar man bra mötesplatser mellan konstnärerna och publiken? Detta och lite till pratar vi om med Dansens Hus avgående chef Virve Sutinen, som utnämnts till konstnärlig ledare på festivalen Tanz im August i Berlin. Viktigt för konstnärlig utveckling är att man får lära känna konstarterna och själv pröva på att utöva dem i bardomen. Finlands skolstadga har dans inskrivet som obligatorium tillsammans med fyra andra konstarter: musik, konst, litteratur (ordkonst) och cirkus. Där hade alltså inte en domstol kunnat upphäva dans på skolschemat så som kammarrätten i Sundsvall har gjort, när fundamentalister begärt att deras ungdomar ska slippa dansa. Om detta och mycket mer, bland annat olika festivalrapporter, handlar Danstidningen 4/2013. Omslaget på Danstidningen 4/2013 visar Alain Platels C(h)œrs), bilden är från urpremiären på Teatro Real i Madrid och fotografen heter Javier del Real. Läs en recension av föreställningen här på www.danstidningen.se under rubriken recensioner.
Alla erbjuds fri on-linestreaming av hela föreställningen 10 – 30 september på operan La Monnaies hemsida. Vi lägger in länken så snart streamingen öppnas, än så länge spelas föreställningen och därför är den ännu inte fri.

Fler Nyheter

Annonser