Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Vinnarna intar Politigården

2013-08-12

Fakta:

Namn: Copenhagen Summer Dance
Ensemble: Dansk Danseteater, Teatre Wielki in Poznan, Idan Sharabi og dansere
Plats: Københavns Politigård
» http://www.danskdanseteater.dk/

Dansk Danseteater och internationella gäster blåser ännu en gång liv i Københavns Politigård med Copenhagen Summer Dance.
Vilken fantastisk möjlighet är det inte att mitt i sommaren helt gratis sitta i Politigårdens vackra runda pelarrum med möjligheter att titta rakt upp mot sommarhimlen och få sig till livs den ena goda dansrätten efter den andra på Copenhagen Summer Dance. Det är både ett fint, varieret och musikaliskt program Dansk Danseteater med Tim Rushton i spetsen dukar upp i år, och det är för nionde gången Copenhagen Summer Dance intar Politigården.
Traditionen trogen är det utländska gäster med på programmet. Men Dansk Danseteater visar bland annat sin styrka med två utdrag från Tim Rushtons kinesisk inspirerade och enormt dynamiska End of Loneliness, som Rushton skapade härom året som ett samarbetsprojekt mellan Dansk Danseteater och Beijing Dance Theater.
Verket, som är en modern parafras över bröllopsritualen i balettklassikern Les Noces, (av Bronislava Nijinska) och är fyllt av graciösa och distinkta asiatiskt inspirerade armrörelser till den rytmiskt tydliga musiken. Det är intressant att få uppleva hur annorlunda, men bra koreografin fungerar med de dansare som nu uteslutande är från Dansk Danseteater. Energin sprudlar i det avslutande utdraget, där slagverkaren David Hildebrandt spelar Mathias Friis-Hansens musik live på scenen.
Helt ny är Tim Rushtons koreografi Syrinx skapad till Dansk Danseteaters virtuosa dansare Alessandro Sousa Pereira, som gestaltar faunen med djurisk sensibilitet till Debussys flöjtmusik, vackert spelad live av Yael Acher. En koreografi, som sänder tankarna till Rushtons En Fauns Eftermiddag, som Johan Kobborg dansade i Politigården 2007.
Men Alessandro Sousa Pereira är inte bara dansare. Han är också en ytterst skicklig koreograf, som härom året vann priset för bästa koreografi i den prestigefyllda Erik Bruhn tävlingen med duon Traditional dansad av de två unga kongeliga balettdansarna Ida Praetorius och Andreas Kaas, som dessutom knep priserna som bästa dansare. Högst lägligt finns nu de två unga dansarna med i Politigården i Pereiras fina vinnarkoreografi, där de smyger sig runt om varandra och sträcker ut i långa långsamma rörelser.
Även den italienska dansaren Fabio Liberti från Dansk Danseteater visar prov på koreografisk talang i det mycket gestiska verket Blinking. Från Polen får man uppleva Teatr Wielki från Poznan i Jacek Przybylowicz’ intressanta, och sensuella A Few Brief Sequences till barokmusik av Marin Marais, och från Israel presenterar koreografen Idan Sharabi den underfundige duon Adar mellan man och kvinna med härliga rörelsekvaliteter till Chopins pianomusik.
Här finns dans för alla smaker på det generösa programmet som både är tilltalande för kännare och yrkesdansare. Redan när Dansk Danseteater inleder kvällen med ett utdrag ur svenska Örjan Anderssons mycket välstrukturerade koreografi Röd till Sjostakovitjs gripande musik, får man stor apptit på att uppleva mera av i oktober när Dansk Danseteater intar scenen på Dansehallerne.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser