Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 20 september 2020

Dans i sommarkvällen

2013-08-08

Fakta:

Namn: Copenhagen Summer Dance
Koreografi: Tim Rushton med flera
Ensemble: Dansk Danseteater med internationella gäster
Plats: Politigården i Köbenhavn
» http://www.danskdanseteater.dk

Med smakprov från den kommande säsongen och från tidigare års föreställningar bjuder Dansk Danseteater traditionsenligt upp till sin sommardans under bar himmel i Københavns Politigård. Med sig har de gäster från Polen, Israel och Den Kongelige Ballet.
De två utdragen från Tim Rushtons verk End of Loneliness, som han skapade till Dansk Danseteater och Beijing Dance Theatre i 2012, passar perfekt att framföras på Københavns Politigård, vars eleganta runda pelargård leder tankarna hän mot ett arkaiskt tempel. Med sina skarpa och huggande kampsportsrörelser samt rituella cirkeldans verkar det nämligen som om End of Lonelines äger rum i ett asiatisk tempel, där det offras liv som i Sacre du printemps.
Här spelar Dansk Danseteaters holländska dansare Milou Nuyens en tydlig roll. Hon är lång, vacker samt utstrålar en enorm styrka och självsäkerhet. Sina långa lemmar sträcker hon kraftfullt och viljestarkt ut mot den klara kvällshimlen, som om hon ville borra sig in i allt det blåa och bli hängande som en stjärna där uppe. I varje fall är hon lysande.
Av Tim Rushton får publiken även en duett ur hans nyaste verk Syrinx till musik av Claude Debussy. Verket är baserat på den grekiska myten om Syrinx och refererar till Nijinskijs legendariska En fauns eftermiddag.
Utdraget är ultrakort, det visar två människor, som långsamt och skyggt närmar sig varandra, det ska bli spännande att få se verket i sin fulla längd.
Danserna i Dansk Danseteater kan själva koreografera. Publiken får se
en bit av Fabio Libertis tredjeplatsvinnare vid The Copenhagen International Choreography Competition i våras. Hans verk för fyra kvinnor, Blinking, dansas utan musik, men till den språkliga rytmen av
en uppläst text, som handlar om ett veckotidningsaktigt kvinnoliv. Som överraskningseffekt har de manliga dansarna placerat sig i publiken och i bästa flashmobstil, reser de sig mitt under verket och marcherar ut som i protest mot allt det ytliga tramset.
Alessandro Souza Pereiras duett Traditional dansas av Ida Praetorius och Andreas Kaas, precist som när hans koreografi vann Erik Bruhn konkurrencen i fjol och de två balettdansarna vann priserna som bästa dansare. Det är ett verk som börjar långsamt och blir alltmer intensivt. Suggestivt dras publiken in i dansens rum. Ett fint möte mellan balett och modern dans.
Internationellt besök är det av Ema Yuasa och Ilan Kav, som dansar en
kort, men skojig duett, Adar, av israelska Idan Sharabi. Japanskfödda Ema Sharabi faller pladask för fötterna på sin partner , som ville hon säga: ”Tag mig , som jag är, klumpig och klantig men hängiven”.
Spännande är det också at se dansare från det polska Teatr Wielki i Poznan,som dansar verket A Few Brief Sequtences avJacek Przybylowicz.
Till Marin Marais barockmusik dansar tre kvinnor och två män i ett
dramatiskt och passionerat erotiskt spel som verkar vara inspirerat av
teatral hovkultur..
Årets Copenhagen Summer Dance är en ytterst kort och fragmentarisk
föreställning, men med gratis och inspirerande smakprov på vad dans
kan vara. På så sätt kan föreställningen förhoppningsvis hjälpa till att
sälja biljetter under resten av året.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser