Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Spänningsfylld koncentration

2013-06-26

Fakta:

Namn: Powerplay: Packningslista jordens undergång
Koreografi: Performance: Liva Isaksson
Ensemble: Stockholms Universitets Curating Art-program, Curatorer: Matilda Ekström, Annina Koskiola, Heather Jones, Julia Lennartsson, Lisa Martin Sally Müller, Brynja Sveinsdottir och Sarah Tawiah-Svärd
Plats: Lilla Galleriet, våning Plattan, Kulturhuset Stockholm
» http://kulturhuset.stockholm.se/

I Kulturhusets Lilla Galleri visas under sommaren en utställning med tre elever från Kungliga Konsthögskolan, i ett projekt av elever vid Stockholms Universitets Curating Art-program. Utställningen med titeln Powerplay utforskar hur det är att ha makt, ta makt och förlora makt. Den 19 juni öppnade utställningen och under vernissagen visade Liva Isaksson sitt performanceverk Packningslista jordens undergång som handlar om vårt beroende av varandra.
Performanceverket utfördes av Isaksson tillsammans med en partner. På två höga stolar med mikrofoner placerade framför sätter de sig vända mot varandra, fifflar med mikrofonerna och fångar vår uppmärksamhet. Isaksson drar fram två fruktdiskpåsar ur bakfickan och ger den ena till partnern. De byter stol och performancet börjar med ett försök att invänta fullständig tystnad. En faktisk fullständig tystnad går inte att åstadkomma då Kulturhusets våningsplan innehåller café, informationsdisk och bibliotek, men en upplevd tystnad i relationen och koncentrationen mellan aktörerna finns. Den är fylld av spänningar. Isaksson lyfter sin plastpåse och blåser upp den full med luft, för att sedan klämma åt om den och låta luften pysa ut igen. Hon upprepar handlingen innan partnern tar över. Mikrofonerna tar upp ljudet av att blåsa in och pysa ut, och det skulle varit fint med de ljuden ännu mer förstärkta. De blåser in och pyser ut luft tillsammans, byts av, gör pauser där den ena håller upp den fulla påsen med armen lyft i 90 graders vinkel. Stämningen är spänd, deras kroppar är spända och uttrycket är enormt allvarligt. Efter ca 10 minuter knäpper de av mikrofonerna och stiger av stolarna och performancet är över. Verket beskrivs som en ritual som bildar en symbios mellan andetagen och vars synkroniserade andning skapar en rytm som kan demonstrera beroendeförhållandet och relationen mellan individen och samhället.
Kanske vore det intressant att se verket visas i ett separat rum, skilt från utställningen och under en längre tid där verket självt kan fortsätta etablera beroendeförhållanden och fördjupa symbiosförhållandet. Isaksson är en stark ‘performer’ och hennes spänning i uttrycket lämnade ett bestående intryck.

Utställningen visas 19 juni-4 augusti (performance endast 19 juni) på Lilla Galleriet, Kulturhuset, Stockholm

Malin Ståhl

Fler Recensioner

Annonser