Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 25 maj 2024

Bettys karusell

2013-06-25

Tjohej! här är karusellen, som ska gå till kvällen. Betty har fått sommarjobb på Gröna Lund, och till kvällspasset hoppar hon upp på den skojiga karusellen och sköter spakarna.
Men vad nu? Vad är det här? En chefskarusell? Jajamensan: på de guppande hästarna sitter Anna Grip som skrittar iväg från Cullbergbaletten, och Virve Sutinen som är på väg från Dansen Hus till Berlin och ballare trakter. Och Birgitta Englin, jahaja, nu packar hela Riksteatern ihop, tirali-di-ra-di-ra spelar chefskarusellens positiv. Och självaste Suzanne Osten reser sig från sin gamla kuse och två nya delar på sadeln: Farnaz Arbabi och Gustav Deinhoff.
Och så många tomma hästar! Alla de nya cheferna som ska tillsättas på nya Stockholms Kulturhus & Stadsteater AB, där gungar hästarna med ingen alls i sadeln. Debattchef! Teaterchef! Danschef! Men det är ju jag som blir chef för dansen, ropar Kenneth Kvarnström och hoppar upp på karusellen. Kung Benny står vid sidan om och nickar, jodå. Nu går han fram och teaterviskar till Betty: sätt mera sprutt på farten så folk åker av.
Ihh, ropar Anna, Birgitta och Virve och kjolarna böljar i vinden. Snart är det dags för Marie-Louise Ekman också att lyfta från det rosa chefsrummet – va, där sitter hon redan på en häst med rosa tyglar. Och vem smyger sig fram mellan de stegrande hästarna med plym om inte Stefan Larsson. Dramatenchef, jo, jag tackar.
Haha, skrattar kung Benny. Jag tänker bli chef där också. Allt blir ett enda gigantiskt nöjesfält med spunnet socker, ballonger och publikrekord och mycket riktigt, vem skrattar högst i karusellen om inte Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd i Stockholm.
Betty bromsar karusellen och, se där, Sjöstedtskan springer iväg mot nya höjder, stora hiss-tornet. Jag vill högt! Jag vill opp! Jag vill bli kulturminister! Ånä, Lena Adelsohn Liljeroth springer ikapp, tacklar Madeleine, men Lena har svårt att hålla mot och Madeleine knappar in. Hur ska det här gå?
Som väl är har Betty rast, och hinner med ett parti med de roliga grodorna som man ska banka ner med en klubba, så många man hinner. Men vad nu, det är Kenneth Kvarnström som hoppar upp. Jag är född till tjef! skrattar han. En gång tjef, alltid tjef! Här! Och här! Och….va, Kenneth Kvarnström överallt! Betty slår och slår, men Tjef-Kenneth bara dyker upp igen.
Nu måste Betty jobba. Hon ska avlösa arbetarna som jobbar som spöken i Spökhuset. De får stryk och nyp hela tiden och Gröna Lunds-ledningen tycker det är okej. De är ju ändå bara säsongsarbetare från Brasilien. Men Betty tänker nypa först. Hon har med sig stora grilltången hemifrån och stoppar den innanför spökdräkten.
Sisådär, hela alliansregeringen tar plats i spöktåget för en glad kväll. Aj! Här får du! Jan Björklund får sig ett nyp för elit-tänkande! Titta nu att Kungliga Balettskolan äntligen vänder och slopar utspärrning av tolvåringar. När TV gör skandalreportage, då gick det att ändra sig. Där får du för elit, väser Betty och klämmer till på Björklund som ropar: hjälp, ryssarna anfaller! Vad var det jag sa! Nu nyps dom också. Rusta upp, rusta upp.
Och här ett duktigt nyp i hästsvansen på Anders Borg, som bara snålar. Men vart ska alla nu? Kom grabbar, ropar Borg till Björklund. Fredrik, häng på! Vi ska kasta bollar på brudar som ramlar ner i vatten. Det är jättekul. Först ut är Annie Lööf. Snart åker hon i spat.
Ånejpass, det är kung Benny som hejdar killklungan. Det där är gammal muggig sexism. Här är det jag som bestämmer! Jag vill bli kulturminister. jag övar mig på Kulturrådet så ofta jag kan. Fel parti? Asch, vem bryr sig. Jag kan byta. Och slå ihop Cullbergbaletten med Dramaten och regeringskansliet och Dansmuseet. Och hela baletten. Jajemän.

Betty Bitch

Fler Betty Bitch

Annonser