Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Människodjuret i flock

2013-06-14

Fakta:

Namn: Forum Humanum
Koreografi: Kit Johnson
Musik: Sture Eriksson
Plats: Store Carl i Dansehallerne, Köpenhamn

13 dansare och 39 statister. Allt som allt 52 performers. Det kan man gott kalla för en flock på scenen. Men så handlar det också om människan som flockdjur i Kitt Johnssons senaste verk Forum Humanum, där hon fortsätter sin koreografiska utforskning av människan som driftsväsen. Likt en flock boskap lockas vi i publiken in på scenen och vi ställs upp utefter sidorna – osäkra som vi är, nu när vi inte sitter på våra sedvanliga publikplatser. Likt en flock skrämda djur väntar vi på vad som ska ske . Så är det somliga som börjar ta av sig kläderna och lägga sig helt nakna på scenen, där de viskar ljud som om de signalerade till varandra på ett kodat språk. Det är föreställningens performers, som skiljer ut sig från oss andra. Och vi som är i publiken känner oss förvirrade och känner oss utanför innan vi leds bort till våra platser, där vi åter känner oss trygga i vår flock. Ett spännande inledning av verket där publiken själv upplever och känner föresällningens flock-problematik via sina egna kroppar.
Från våra behagligt trygga platser kan vi titta ner på de nakna kropparna som ligger likt köttklumpar eller stora ägg på scenen. Det är surrealistiskt och fascinerande som på en målning av Michael Kvium. Kropparna kommer undan för undan till livs och i samlad flock kravlar människorna av scenen, likt en flock lemmar i gemensam okänd riktning. Men de kommer tillbaka in igen med kläderna på sig och har med sig var sin matta, som de brer ut på scenen. Och så börjar grannkonflikterna mellan mattornas ägare, för alla är upptagna med att hävda sin rätt över sitt territorium. Det är allas kamp mot alla i detta mänskliga zoo. Männen blåser upp sig likt hanar eller kurar ihop sig och väser, medan de blottar sina tänder likt stora vilda kattdjur. De stjäl varandras mattor, för att imponera på kvinnorna och locka dem att flytta in till sig. Eller så visar de upp sina kroppar och skakar på baken i bästa sambastil för att tilldra sig kvinnlig uppmärksamhet. Och om det inte är männen som lockar till sig kvinnorna sä är det kvinnorna som med pirrande ljud lockar männen till sig. I famnen på kvinnorna förvandlas de kämpande männen till små söta barn. Att se forum humanum är som att se mänskligheten i sitt ursprungliga stadium, ur vilket kulturen växer fram i form av språk, sport och teater och man upplever verkligen hur det inte är så mycket som har förändrats under mänsklighetens långa historia. Människan är fortfarande ett driftsväsen splittrad mellan natur och kultur. Föreställningens många statister som visar upp sina helt vanliga icke perfekta kroppar , understryker det allmänmänskliga och naturliga i verket. Det är kroppar som man sällan ser på en dansscen, men som är lätta att identifiera sig med för oss i publikflocken. Forum humanum är en underhållande föreställning, men enda problemet med den är att den är en halvtimme för lång. Kitt Johnsons brukar inte sky risken att skapa kompakta korta föreställningar men här dras det ut på poängerna och man blir lite utmattad under den sista tredjedelen av verket, när det hela går lite på tomgång.

Forum Humanum spelas i Dansehallerne till den 21 juni

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser