Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 04 december 2020

Guldlejon till Tino Sehgal

2013-06-02

Den brittiska performancestjärnan Tino Sehgal, känd för sina mänskliga museeinstallationer har belönats med Guldlejonet på 55:e biennalen i Venedig. Danstidningen rapporterade från hans performanceinstallationer på Magasin 3 i Stockholm i Danstidningen 2/2008.
För Danstidningens Anna Sörenson understök han sina omsorger om Jordens prekära tillstånd: ”Genom att inte producera något och inte heller dokumentera några av sina verk, tar han ett ställningstagande för miljön och mot den ekonomi som ’bygger på fossila resurser’.”
Han vägrar även att flyga och färdas alltid över jorden via båt eller tåg. På Magasin 3 i Stockholm visade Sehgal tre verk: This is new från 2003, Instead of allowing some thing to rise up to your face dancing bruce and dan and other things från 2000 och This objective of that
object
,från 2004. Det finns alltså inte några bilder på Sehgals verk och Danstidningens reporter tilläts endast teckna av vad som ägde rum på Magasin 3.
Tino Sehgal har medverkat på flera Venedigbiennaler och på årets biennal ser han med verket This Progress till att det sjungs och dansas han i den stora centrala paviljongen i Venedigbiennalens Giardini som en del av temat för utställningen Il Palazzo Enciclopedico” (Det enkyklopediska palatset).
Angola fick även ett guldlejon för bästa nationella bidrag med Edson Chagas dokumenterande foton av övergivna föremål i verket Luanda encyclopedic city.
Silverlejonet går till den franska konstnären Camille Henrot som väckte mycket beundran på Triennalen i Paris för sina kongeniala arrangemang med blommor.

Se vidare www.labiennale.org/en/news/01-06.html?back=true

Fler Nyheter

Annonser