Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Nyckfull fotgängar-koreografi

2013-05-23

Fakta:

Namn: The Goldberg Variations
Koreografi: Koreografi/improvisation och dans: Jurij Konjar
Musik: Johann Sebastian Bach
Plats: Dansehallerne, Köpenhamn

Som ett barn som inte kan sitta stilla, men måste röra på sig hela tiden. Som ett barn som inte kan dansa, men uppfinner steg och rörelser undan för undan, medan musiken spelar. Så dansar slovenske Jurij Konjar i verket The Goldberg Variations. Titeln refererar till Johann Sebastian Bachs pianomusik, men även – inte desto mindre – till en dansperformance skapat av den tongivande amerikanska dansaren och koreografen Steve Paxton (född 1939). Uttryckt på dekonstruktivistiskt sätt är Jurij Konjars dansprojekt en palimpsest, han tar om, ”overskriver”, tolkar och dekonstruerar Steve Paxtons dansverk och då uppstår ett nytt verk. Ett verk som upprepar ett annat verk, men bevisligen med felcitat. Det kanske låter nördartat, och det är det absolut också, men samtidigt också intressant.
Steve Paxton var väldigt intresserad av fotgängares rörelser, de så kallade “ pedestrian movements”, och det syns tydligt i Jurij Konjars koreografiska improvisationer. Han visar bisarra gångarter, där inte bara hans fötter flyter sig på ett märkligt sätt, men också huvudet rör sig underligt i darrig otakt med resten av kroppen. Det finns även fragment från standard dans (ballroom dance), street dance och balett
i Jurij Konjars The Goldberg Variations. Han rör sig ofta mot musiken och stannar upp i off balance positioner. Det är som om osynliga trådar rör hans lemmar, så att han likt en marionettdocka tumlar klunsigt och oelegant runt på scenen. Der är något konstigt med Jurij Konjar, som om han inte ens kan dansa, samtidigt som man ser att han är en fantastisk dansare. Faktiskt är han helt ensam på scenen i över en timme och det är en fantastisk kraftprestation, för det är ett svettigt jobb
Jurij Konjar började med att dansa Steve Paxtons The Goldberg Variations 2009, under flera månader fortsatte han att dansa verket varje dag om och om igen och han började improvisera och göra tolkningar av verket. Han gjorde feltolkningar för att bevisligen få fram sin egen personliga performance av det ursprungliga verket . Det var ett stort repetitionsarbete, Efter denna dekonstruerande arbetsprocess som annars är ett tillvägagångssätt som är vanligare förekommande bland bildkonstnärer och författare än bland koreografer, hade Jurij Konjar sin premiär på sin personliga version av The Goldberg Variations 2010.
The Goldberg variations är tredje delen av föreställningen Thousand Threads som visas på Dansehallerne i Köpenhamn. Thousand Threads- föreställningarna består av internationella verk med några väldigt framstående och annorlunda dansare och performers. Dessa spännande avantgardistiska föreställningar, som bara spelas under ett par kvällar drar en väldigt stor publik.

Musik:
21. og 22. maj

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser