Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Mim efter Starwars

2013-05-23

Fakta:

Namn: STRWRS NOT THIS IS
Koreografi: Carina Reich & Bogdan Szyber
Plats: Examen i mimskolan, Stockholm Dramatiska Högskola

De har blivit Moder och Fader till svensk performance: Carina Reich och Bogdan Szyber. En gång i tiden gick de i samma klass på mimutbildningen, nu har de utformat senaste examensproduktionen för en avgångsklass mimklass på det som numera heter StDH, Stockholms Dramatiska Högskola.
Reich & Szyber har iscensatt fontäner, statyer och jord; svävat i fosterställning i vatten, intagit vattentorn och arbetat med arkitektstudenter som ska drillas i rumsuppfattning. Kort sagt: allt. Så Star Wars, varför inte? Verkligen. STRWS NOT THIS IS, med underrubriken I rymden kan ingen höra dig mima.
Mimstudenterna hör till starwars-generationen (jag minns mina barn som ordnade starwars över hela vardagsrumsgolvet, bataljerna, pao-pao, evoker i krukväxterna, en stor palm som passade så bra…). Star Wars är en referens lika grundläggande för människor (i Västerlandet) i 20-30-årsåldern, som Bibeln var för folk på medeltiden.
Här återberättas hela härligheten som en lek, fiffigt kommenterad av en strävsam student som försöker få den att passa in i Aristoteles poetik. Det är roligt, ibland jätteroligt. Men för långt, förstås, för rörigt, för privat ibland. Kritiskt? Egentligen inte, men distanserat och hurra! för den roliga sammandrabbningen mellan Han Solo och Prinsessan Leya om huruvida han är sexistisk eller inte. E-han-jö. Jojo. Näe, e-hante-alls.
Mera plus för finalens roliga kartong-rekvisita, mera plus för att här jobbar mimare som både sjunger bra, talar och andas spektakulärt och med finess. (Den klassiska 1950-tals-mimen i basker och vita vantar får sig en finstämt snyting på slutet.)
Men om man ändå ifrågasätter både teaterkonsten och Star Wars som form, kunde man inte rådbråka innehållet lite mer grundligt? Och kunde man inte släppa att nio mimstudenter måste göra varsin ”bit”, i och för sig upproriskt och kul hanterat när en av studenterna vägrar vara R2D2 i kartongbox. Och osynliggöras, vilket kastar ljus över hela scenkonstlivet.
Mimkonsten har mognat i de sammansmälta scenkonsternas tid. Mamma och pappa Performance har leklusten kvar och kan samtidigt stolta titta ut över sin proffsiga barnaskara.

Publicerat i Expressen Kulturen Scenbloggen 14 maj 2013

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser