Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 20 september 2020

Carina Ari medaljen till Johan Inger

2013-05-23

Johan Inger har utsetts till årets Carina Ari medaljör för sina internationella framgångar som koreograf. Bland annat som huskoreograf på Nederlands Dans Theater i Den Haag.
Juryn som numera består av dramaturgen vid Sveriges Television Gunilla Jansen, dansaren Ana Laguna samt före detta premiärdansösen vid Kungliga Baletten Ellen Rasch, motiverar sig så här vackert om årets medaljör:
”Johan Inger var en förnämlig dansare på Kungliga Operan, innan han engagerades vid Nederlands Dans Theater. Han har skapat en rad verk för den holländska ensemblen – där han numer är huskoreograf – och för Cullbergbaletten, vars chef han var 2003-2008. Han är en reflekterande och humoristisk rörelsediktare, som skildrar livets alla skiften med värme och svärta. Han har gästat Göteborg med ”Falter” och våren 2013 iscensatt ”I New Then” för Kungliga Baletten. Johan Inger har en speciell förmåga att nå ut över rampen och öppna för en dialog med publiken.”
Medaljen delades ut i Kungliga Operans guldfoajé i samband med att övriga Carina Ari stipendiater fick ta emot sina stipendier av Prinsessan Christina.
Med ovan nämnda verket med den lustiga titeln I New Then räddade Johan Inger ett blandprogram för Kungliga Baletten tillsammans med Emanuel Gat genom att i sista stund hoppa in istället för koreografen Marcko Goecke som hade blivit sjuk.
Vid medaljuntedningen intervjuades Johan Inger av gamla klasskamraten från Svenska Balettskolan, Johannes Öhman som numera är chef för Kungliga baletten och Johan Inger berättade för honom sina många projekt, inte bara för Nederlands Dans Theater, utan också för Semperoperan i Dresden och ett spännande projekt i Madrid.
Spanien är numera Johan Ingers hemland och i Madrid kommer han att engagera sig i ett filantropiskt projekt för arbetslösa dansare senare i höst.

Fler Nyheter

Annonser