Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Ritualer med break och rullbräde

2013-05-21

Fakta:

Namn: Planet Human & Shaman
Koreografi: Lene Boel
Musik: Rex Casswell
Ensemble: Adrien Mornet, Rafael Smadja, Abderrahim Ouabou, Frederic Lataste, Xuan le och Henna Kaikulu.
Plats: Nationalmuseum, Köpenhamn
» http://www.nextzonemoves.dk/index.php?id=13

Koreografen Lene Boel har under de senesta åren haft ett mycket fruktbart samarbete med hip hop-kulturens mest ekvilibristiska dansare, som hon noggrant handplockar till sina verk. På samma sätt som hennes mycket lyckade grönländskt inspirerade breakduo Ritual fick sin premiär 2010 på den lilla scenen i Köpenhamns Nationalmuseums biograf är hon nu passande nog tillbaka på samma ställe med premiären på sin dubbelföreställning Planet Human & Shaman, där fem härliga och otroligt skickliga franska dansare denna gång intar den lilla scenen tillsammans med den finsk-australiensiske cirkusartisten Henna Kaikula.
Det är uppfriskande och originellt att Lene Boel nu har med den franske dansaren och rullbrädesartisten Xuan Le i ensemblen. Han tillför verkligen förunderliga rörelsekvaliteter och ett härligt flyt i koreografin, när han susar omkring på den lilla scenen, där bland annat en barfota dansare tar över några av hans flytande rullbrädesrörelser. Streetdansarna är härliga både i slowmotion, upbeat-tempo och meditativa attityder i sitt samspel med Rex Casswells innehållsrika musik, som i likhet med dansen både avspeglar basala urkrafter och kulturer från hela världen.
Utan någon egentlig paus, men endast ett ögonblicks mörker fortsätter Planet Human med Shaman, där vi får vara med om en otrolig kroppskontroll hos både enormt akrobatiska ormmänniskor och en smidig cirkuskvinna, allesammans iförda raffinerade fjäderbyxor. Musiken klingar nu både som cirkus, jungeltrummor och regnskog. Här finns särskilt kroppsekvilibristiska och djuriska solon och duetter, bland annat mellan rullbrädesekvilibristen och cirkusartisten. Men även om Henna Kaikula fascinerar med sina akrobatiska balanser och handstående blir hennes avslutande solo lite för långt och nästan överflödigt och dramatiskt är föreställningen som helhet präglad av en ganska abrupt nummerstruktur.
Som Lene Boels faste ljusdesigner kastar Jesper Kongshaug både stämningsfullt och magiskt ljus över ”Planet Human & Shaman” med bland annat solröda färger och mer spirituella blå och violetta nyancer.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser