Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 27 januari 2021

Veera Suvalo Grimberg får kritikerpriset vid dagens invigning av Göteborgs Dans- och Teaterfestival

2013-05-15

Idag den 15 maj delars kritikernas danspris ut till koreografen Veera Suvalo Grimberg i samband med invigningen av Göteborgs Dans & Teaterfestival kl 18.00 på Olof Palmes plats, utanför Folkteatern.
Danskritikernas motiveringen till valet av danspristagaren lyder så här:
Koreografen och dansaren Veera Suvalo Grimberg för hennes nyfikna, oförskräckta och okonventionella arbete med att spränga danskonstens gränser för såväl uttryck och utövare som publik. Som initiativtagare och konstnärlig ledare för Sveriges första professionella integrerade danskompani, Spinn, utmanar, inspirerar och överraskar hon vårt moderna dansliv.
27 april visades koreografen Veera Suvalo Grimberg Hi Hat Xpress på Riksteaterns Teaterdagar i Norsborg. Det integrerade danskompaniet Spinns dansare hängav sig de distinkta rytmerna i Nigel Osbornes verk Hi Hat Xpress framfört av de utmärkta musikerna i slagverksensmblen Kroumata. Extra förstärkning av dansare utifrån behövdes i styckets många olika scenerier som berättade om cymbalens historia i korta och ofta intensiva glimtar ur alltifrån sumerernas tempelmusik, osmansk Janitscharmusik till 1900-tals swingjazz.
Spinn är Sveriges första integrerade danskompani, vilket innebär att det är ett kompani med professionella dansare med och utan funktionsnedsättningar.
Under fjolårets Bibufestival i Lund berättade Veera Suvalo Grimberg om sitt engagemang i den integrerade dansen. Som dansare hade hon själv alltid ansetts alltför lång. Hennes kropp stack ut, eller snarare stack upp på dansgolvet. Därför kände hon en speciell empati för andra ovaliga kroppar på scenen och ville därför arbeta för en vidgad acceptans och att fördomar motverkades.
Juryn för kritikerföreningens danspris har bestått av Lis Hellström Sveningson danskritiker på Götegorgs Posten, Anna Ångström, Svenska Dagbladet, Malin Palmqvist recenserar bland annar för sajten Nummer.se och och Malena Forsare är danskritiker på Sydsvenska Dagbladet.

Läs mer om Göteborgs Dans & Teater Festival: www.festival.goteborg.se

Fler Nyheter

Annonser