Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 17 januari 2021

Urban Talk på Urban Connection

2013-05-14

Kan konsten påverka samhället? När det gäller dansen och hiphopen är svaret enkelt, om nu någon tvivlade: det har redan skett. Subkulturer har lyfts upp och in i etablissemanget och gatudans och graffiti har fått många unga att aktiveras och bli delaktiga i ett samhällsbygge.
”Urban folk dance”, som den kallas i vetenskapliga sammanhang, föddes i Bronx för 45 år sedan. Idag kan man ta en kandidatexamen i street på Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm, idag har hiphopen kommersialiserats men fortsätter samtidigt att vara folkdans på riktigt på gatan. Sedan decennier är street och många av dess variationer och förgreningar en kraftfull influens på dans som konstform. Dessutom global och alls inte enbart en angelägenhet för afro-anglo-amerikanska cirklar.
På Dansens Hus pågår Urban Connection, en festival som suger upp både gatans dans och scenkonstens. Som Hamid Ben Mahi från Frankrike med Apache, ett verk för fem dansare till musik av Alain Bashung. Antydda berättelser om makt och motstånd i mjuk-vacker-stark koreografi och med fabulösa, virtuosa dansare visades i onsdags.
I ett Urban Talk samma dag samlades en panel med gatudansare, rappare och dansaktivister och förde vältaligt ett samtal om hur dansen är en plattform för ungdomar på väg att bli marginaliserade. Gatudansen formulerar alltjämt medvetenhet och motstånd, inte minst för ungdomar som blir ”rasifierade” av en självbelåten medelklass.

Margareta Sörenson

Publicerad i Expressen Kulturen 12 maj

Den 17 maj kl 22 ges på Dansens Hus i STockholm Urban Connections stora konsert Earth Dances där Streetdansare från Soul Sweat, dansare från Cullbergbaletten improviserar till Radiosymfonikernas framförande av den brittiske kompositören Harrison Birthwists Earth Dances. Då har Radiosymfonikerna under ledning av Daniel Harding redan hunnit spela den en gång på Berwaldhallen kl 18, men på Dansens hus så sent som kl 22 ger man alltså Earth Dances Street version.

Fler Nyheter

Annonser