Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 18 januari 2021

Muskelmän och maskulin mystik

2013-04-27

Fakta:

Namn: Men&Mahler
Koreografi: Palle Granhøj och dansarna.
Ensemble: Granhøj Dans
Plats: Bora Bora i Århus
» http://www.granhoj.dk/

Palle Granhøj gör en härlig analys av det maskulina universum i Men&Mahler,som nu kan ses på Granhøj-maraton i Danshallarne.
Vilket spänningsfält mellan rå muskelkraft och följsam poesi i Palle Granhøjs nyaste föreställning Men&Mahler, som typisk for Granhøj är mycket kontrastrik och fyll av humor och musikalitet.På samma sätt som i föregångaren 2men2mahler från 2011 för två manliga dansare och musiker, är det också denna gång den maskulina mystiken, som står i fokus i samspel med Mahlers musik.
Åtta manliga dansare i olika åldrar längd och nationalitet finns på scenen i Men&Mahler tillsammans med en kvinna.
Dorte Petersen, som likt en riktig David Attenborough analyserar och undersöker vad som egentligen pågår i mansdjurets huvud och universum, och som så ofta tidigare i Granhøjs föreställningar besjälar Dorte Petersen scenrummet med sin vackra sångstämma når hon nu, mellan orkesterinspelningar av Mahlers rörande musik, sjunger Mahler-sånger a cappella.
Kraftfullt hänger sig männen likt muskeldjur i evig tävlan med både sig själva och andra; men vi ser även hur det allra största muskelknippe även kan ha ett inneboende sårbart litet barn, när ham kryper ihop som ett litet barn.
Mannens dualisme och behov av att få uttrycka instängda känslor och få luft under vingarna framkommer i fina sekvenser, med omväxlande kraftfulla och vackra graciösa rörelser. Men även flockdjurets ritualer och manshärmande attytyder iscensätts fyndigt, utan att vara töntigt, i likhet med mannens potens och brist på detsamma belyses inkännande och humoristiskt.
Men&Mahler är det första samarbetsprojektet i det europeisla scenkonstnätverket DNA (Development of New Art), och danserna, som kommer från Danmark, Ungern Polen, Slovakien och Litauen baksar likt en flock driftiga diversearbetare runt på scenen med 24 stora, tunga Euro-pallar. Men inte alla deras byggnadskonstruktioner håller måttet och pallarna faller som dominobrickor.
Föreställningen som under veckoslutet kunde ses på East Gate Europe-festivalen i Århus, har redan blivit Reumert-nominerad, och den är jälvklart med, når det världsturnerandee Århus-kompaniet under denna vecka avlägger ett rart besök i Köpenhamn med en Granhøj-maraton i Dansehallerne. Här kan man bl.a. även se Granhøjs excellenta Leonard Cohen-föreställning Dance me to the end on/off love, som just har haft stor suuccé i Montreal i Kanada, där den har setts av gott och väl 9.000 människor.

Granhøj-maraton, 6Pack+2, i Dansehallerne den 23.-27. april med Granhøj Dans: Men&Mahler, Aline not alone, Dance me to the end on/off love, 2men2mahler, W[Doubleyou]-Undertow och I want it all to be so well/A portrait of Anne Eisensee.
Vidare kan man se Lacrimae med finska Karttunen Kollektiv och A dance tribute to ping pong med norska Jo Strømgren Kompani.
Læs nærmere på www.dansehallerne.dk

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser