Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Skuggspel på Tivoli

2013-04-25

Fakta:

Namn: Shadowland
Koreografi: Steven Banks, Robby Barnett, Renée Jaworski, Matt Kent, Itamar Kubovy och Michael Tracy
Musik: David Poe
Ensemble: Pilobolus Dance Theatre
Plats: Tivoli, Koncertsalen
» http://www.tivoli.dk/

Tivoli har genomgått en upprustning på dansfronten och har numera en egen balettskola. När alla andra scener håller sommarstängt dansas det flitigt på nöjesfältets gamla Pantomimeteater. Men redan nu visas det dans på Koncertsalen, med ett amerikanskt program. Pilobolus Dance Theatre, som är ytterst uppskattat i Tyskland är nu på stor turne där och har även gjort en lov förbi Köpenhamn med sin föreställning Shadowland. Och man förstår verkligen den tyska begeistringen och de många träffar som Shadowland har på YouTube, för detta är verkligen magisk scenkonst. Pilobolus Dance Theatre tager i Shadowland avstamp i Laterna Magica-traditionen, men driver den till sin spets med ett imponerande skuggspel skpat för nio dansare som med sina kroppar kan skapa illusionen av allt från kravlande krabbor till New Yorks skyline. Handlingen är en tonårsflickas dröm som utvecklas i lika fantastisk riktning som flickan Claras juldrömmar i Nötknäpparen. Alltså en historia om en ung flickas frigörelseprocess gentemot sina föräldrar. Hon dansas av den dunlätta Molly Gawler, som i det närmaste simmar genom luften och böjer sin kropp i mjuka vegetativa rörelser. En stor i det närmaste gudomlig hand griper in i tonårsflickans liv och omskapar henne till en söt hund och därmed kan hon smita hemifrån och ge sig iväg på en Odyssé genom USA. Hon får lift av en cowboy och färdas genom det amerikanska landskapet. Hon röker, dricker milkshakes och lever det fria ungdomslivet. Hon blir infångad av folk från en cirkus där hon med piskrapp tvingas till att uppträda. Hon flyr från den brutala dressyren och jagas av män som både verkar tilltalande och skrämmande. Hon är ledsen över sitt hundhuvud, men när hon möter en kentaur, som tycker om henne blir hon förälskad och förenas med fabeldjuret i ett erotiskt pas de deux.
Med armbågen framför ansiktet och en hand som pekar rakt bakåt och strax har Molly Gawler förvandlat sig till en liten hund med spetsig nos och spetsiga öron – i alla fall bakom den genomskinliga duken. Men allt pågår inte som skuggspel. Dansarna kommer också fram framför duken där de så att säga avslöjar sina magiska trix. Således blir flickans pas de deux med kentauern till ett pas de trois framför duken, då det nu blir tydligt att kentauren består av två dansare. Att dansarna rör sig på båda sidor om duken gör shadowland till ett spännande möte med en ovanlig dansform.
Som extranummer have Pilobolus Dance Theatre skapat en liten show särskilt för Tivoli. Till ett stycke dansk popmusik, Lyser i mørke med sångerskan Medina illuderade dansarne välkända byggnader på Tivoli, Den lille Havfrue på sin sten och H.C. Andersen med hög hatt. En flott och festlig hälsning till den danska publiken som kvittade med stående ovationer.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser