Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Magisk skuggdans

2013-04-25

Fakta:

Namn: Shadowland
Koreografi: Steven Banks, Robby Barnett, Renée Jaworski m.fl.
Musik: David Poe
Ensemble: Pilobolus Dance Theatre
Plats: Folies Bergère, Paris
» http://www.tivoli.dk/

Den poetiska familje- och sagoföreställningen Shadowland med det amerikanska kompaniet Pilobolus har haft premiär på Tivoli i Köpenhamn.
Det er både magiskt och poetiskt, när de atletiska dansarna i Pilobolus-kompaniet fantasifullt skapar skuggbilder med sina kroppar i föreställningen Shadowland. En föreställning för hela familjen, som det amerikanska danskollektivet skapade 2007, då de även medverkade i showen i samband med Oscarsgalan, och som sedan har spelats för över en halv miljon människor världen över.
Innan Shadowland intog Tivolis Koncertsal i Köpenhamn hade föreställningen visats på den gamla varietéteatern Folies Bergère i Paris. Pilobolus har sin karakteristiska blandning av akrobatik, skulpturell modern dans, mim och optiska illusioner. I Shadowland, som handlar om en ung flickas övergång till vuxenlivet, används alla de många olika kroppsliga uttrycksformerna främst för att göra fascinerande skuggspel på en stor skärm, när den unga flickan träder in i drömmens värld.
Här går hon liksom i en saga igenom gruvligt mycket, men lär sig också att bli modig och bli självständig och möter naturligtvis kärleken i olika gestalter på vägen.
En stor hand styr skuggspelets gång när den till exempel tar flickans huvud och förvandlar det till ett hundhuvud, så att hon på sin fortsätta färd ut i världen är till hälften djur och hälften människa. Härlig är bland annat en scen där hundflickan åker bil tillsammans med en cowboy, så att hundöronen blir helt tillplattade i vinddraget. Och när hon fångas in av en cirkus är det ett enormt charmerande sceneri när hon möter en elefant.
Hela tiden zappar man själv fram och tillbaka mellan att njuta av de kalejdoskopiskt föränderliga skuggbilderna och att fundera över om det kan vara en armbåge, fingrar eller en arm som är med om att forma en särskild figur. Liksom i många nycirkusföreställningar ser man också det stora öppna scenrummet och de tekniska hjälpmedlen i Shadowland, när historien försiggår i flickans verkliga värld, och här kan till exempel se de tre dansare som formar sig till flickans länstol.
Det är dock inte själva historien, men skuggspelet i sig som fascinerar i Shadowland, till vilken David Poe har skapat den stämningsfulla musiken. Bäst som man tror, att nu är det hela överståndet, överraskar de nio dansarna med ett fint litet efterspel där höjdpunkter från föreställningen passerar revy och där man i Paris även presenterades skuggbilder av bland annat Eifeltornet, Ringaren i Notre Dame och cancandansare från Folies Bergère. Det fick den begeistrade franske publiken att ställa sig upp och applådera.
Till gästspelet i Tivoli är det helt säkert att Pilobolus har repeterat in speciella danska avslutande scenerier, som tar med publiken på en rundtur till kända platser runtom i Köpenhamn.

Fakta:
Det amerikanske dansekollektivet Pilobolus grundades 1971.
Kompaniet har sin bas i Washington Depot, Connecticut.
Pilobolus har tidligare gästet Tivoli 1986, 1990 och 1994.
Tivoli hade inviterat Berlingskes recensent till Paris för att se föreställningen före premiären i Köpenhamn.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser