Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Betty i filosofiskt drömrum

2013-04-16

Nu drömmer lilla Betty i sin sköna fåtölj. Hon drömmer att hon dansar i sylfidernas fuktiga och mörka skog. De andra sylfiderna flyger hängande i snören och deras små vingar skälver i fartvinden. Men där står ju den elaka häxan Madge och rör i sin stora, hemska gryta.
Madge, vad är det du kokar för otäckt, flämtar Betty i drömmen.
– Åhå, skrockar Madge. Det här är Filosofiska rummet; jag rör ner begreppen och kokar dem tills de lossnar från benen. Tanke och filosofi, titta nu blev de ihopgrötade och går inte att sära på. Rörelse och gest också, här blir allt en enda, magisk röra. Kommer någon och säger att det är smörja så säger jag BUHU och ingen vågar mucka.
Men vad nu? I drömmen kommer den beskäftige herr Drosselmeier sprättandes med en stor bok under armen. Är detta plötsligt Nötknäpparen, tänker Betty i drömmen och jo, han är tätt följd av en liten grupp dansmöss, så det stämmer.
Herr Drosselmeier, vart är ni på väg?
– Till Filosofiska rummet, förstås. Det är bråttom, jag ska sitta i panelen och komma med smarta inlägg. Kanske hoppa in för programledaren som inte har en susning om dans. Han rättar till sina polisonger lite nervöst.
Men vad ska ni säga…ni vet väl inget om filosofi?
– Absolut inte, men det är inget krav. The mind is a muscle! ropar Drosselmeier förtjust.
Det där kan ju inte Drosselmeier säga, tänker Betty i drömmen. Det är ju Yvonne Rainers replik, och hon menade väl att sinnet är en del av människan, precis som musklerna, som måste hållas i trim.
– I trim! I trim! ropas det nu ur kulissen. Nämen, är det nu den välsignade utbildningsministern Jan Björklund, igen. Han kommer ridande på sin käpphäst och har vikt en soldatmössa av urrivna sidor från en tidig översättning av Platon.
– I trim! Jajamensan, i elit-trim! Om det bara är i elitklass så får dansarna gärna hålla på med filosofi. I elitklass, då. Jag vet ändå inte ett barr om dans. Och om det är bra för näringslivet, också. På nåt sätt, jag vet inte riktigt hur. Jag tillhör själv inte politikens elit, det får jag väl erkänna. Kan liksom inte låta bli att göra något militärt av allting.
Björklund ser lite blek ut när han faktiskt outar sin begränsning, och sjunker ner på en sten av papier-maché i Sylfid-dekoren. Usch vilken krånglig dröm, drömmer Betty. Hoppas den tar slut snart. Men då kommer Petrusjka farande med 19 piruetter, den gamle skojaren.
– Dansen, den bara ”är”. Haha! Tihi! Den föreställer inget annat än sig själv.
Det där sa väl Birgit Åkesson? Är också hon med i denna galna dröm, Betty börjar vrida sig i sin pläd. Det där ”är” har hon aldrig begripit.
I samma stund får hon se Virpi Pahkinen levitera vid Sylfidens grav. Inifrån flätor och plisserat siden suckas det: hela Asien är fullt av dans som inte föreställer något utan ”är” av egen kraft. Perkele, ska det vara så svårt att fatta!
Hon sätter sig i lotusställning och i hennes händer dansar plötsligt små, små figurer. Vilka är det? Betty kikar noga efter: det är ju Björn Säfsten, koreograf, och Per Nilsson, filosof. Nu blir jag en boll, säger Säfsten. Schopenhauer blev en sten, filosoferar Per.
– Pröva The Chicken Projekt, kluckar nu SU-EN och sprätter in från höger. Bli en kyckling.
Betty sätter sig kapprak i fåtöljen. Det här är ju en mardröm. Boll, sten, kyckling. Hörsnäckorna till hennes mobil glider ner. Aha. Så kan det gå när man somnar till ett dimmigt radioprogram.
Betty Bitch

Filosofiska rummet: Att tänka med kroppen, som fick Betty att drömma finns på http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/157789?programid=793

Fler Betty Bitch

Annonser