Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 30 september 2020

Kärlek och blodiga strider

2013-03-26

Fakta:

Namn: Romeo og Julie
Koreografi: John Neumeier
Musik: Prokovjev
Ensemble: Den Kongelige Ballet
Plats: Det Kongelige Teater, Gammel Scene
» http://www.kglteater.dk

Den 19-åriga Ida Praetorius är ett glimrande stjärnskott i nyuppsättningen av John Neumeiers mästerliga Romeo og Julie.
I snart 40 års tid har John Neuemiers Romeo og Julie varit ett av de vackraste och starkaste dramatiska verken i Den Kongelige Ballets repertoar. Det är ett ytterst glädjande återseende med det stora gripande och detaljrika balettdramat man nu får uppleva i nypremiären. Den bjuder på framstående prestationer både i det första och andra laget i såväl större som mindre roller.
De garvade solodansarna Ulrik Birkkjær och Susanne Grinder har bägge två tidigare dansat titelrollerna, och till repremiären på fredagen den 22 mars var Birkkjær en vilt charmerande och himlastormande kär Romeo i Grinder, som visar på ett mycket fint sätt Julies förvandling från ett oskyldigt famlande flickebarn till en handlingskraftig ung kvinna mitt i stridigheterna mellan hennes egen familj, Capulet, och Romeos famil, Montague.
Till nypremiären kunde man bl.a. även uppleva en både tekniskt och dramatiskt bländande Alban Lendorf som Romeos spralliga vän Mercutio, och det var ett imponerande starkt spel mellan Julies kusin, Tybalt (Mads Blangstrup) och Julies mor, Lady Capulet (Gitte Lindstrøm).
Den helt nya rollsättningarna inträffade i andra laget under lördagen den 23 mars när den endast 19-åriga kårdansaren Ida Praetorius och den tio år äldre solisten Gregory Dean för första gången dansade titelrollerna. Ida Praetorius, som i november vann priset som bästa kvinnlige dansare vid den internationella Erik Bruhn-tävlingen i Toronto, är en lysande talang för rollen som den purunga Julie. Hon är bedårande antingen Julie leker med kusinerna eller är uppstudsig och trotsig över föräldrarna och tvångsäktenskapet med Prins Paris. Hon behärskar hela känsloregistret från smittande glädje och djup förtvivlan. Därtill kommer hennes fina musikaliska fraseringar.
Tillsammans med Gregory Dean lyckas de både med nästan allting i de stora och tekniskt krävande kärleks-pas de deuxerna, och han fullkomligt kokar över i pilsk förälskelse i sin viga kropp med vackra linjer i dansen. Ett dejligt och mycket välmatchat par.
Andra nykomlingar i andra laget är bland andra Amy Watson som en elegant och skarp Lady Capulet och Maria Bernholdt som en härlig amma, och på samma sätt som i första laget utgör vännerna Romeo, Benvolio och Mercutio tillsammans en sprudlande dynamisk treklöver.
En viktig del av dramat i Romeo og Julie ligger i Prokofjevs storslagna musik, som klingar fantastiskt flott i Det Kongelige Kapel under ledning av Graham Bond.

Spela till och med 7 maj.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser