Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Söndag 23 juni 2024

Världen sedd som haute cuisine-koreografi

2013-03-24

I Frankrike, det enda landet vars gastronmi har valts ut av UNESCO att ingå i listan för världsarv, är det inte så konstigt att musikalen Saveurs et amertumes (Smaker och bitterheter), som äger rum i en prisbelönad restautrang röner stor succé.
Den är skriven och regisserad av Christina Fabiani,som har studerat vid den berömda minskolan l’École Internationale de Mime et Mouvement Jacques Lecocq, och hon är känd för sina undersökningar av teatrala dimensionerna inom olika yrken.
Handlingen äger rum mot slutet av en fiktiv Årets kökspojke-tävling. Detta så eftertraktade pris ska utdelas till en av fyra lärlingar, samtidigt som restaurangen själv har råkat i klorna på en finansiell spekulationshärva.
För att tillägna sig den militära precisionen i kroppsspråket hos kökspersonal har artisterna ägnat ett års studier i köken hos de allra mest berömda kockarna. Med hierarkin, de skrikta koderna och den konstanta stressen finns det lite tid för samtal i köket. När köksredskapen omvandlas till musikinstrument och köksbrigadens väl inarbetade rörelser utvecklas till en extremt välrepeterad koreografi blir det hela till en verklig resa genom den sceniska landskap som avslörar spelet bakom kulisserna under en fin middag.

Simona Gouchan

Saveurs et amertumes ou l’art d’être en cuisine,(Smaker och bitterheter eller konsten att bli ett med köket) visas till och med den 28:e April på Vingtième Théâtre i Paris http://www.theatr-acteurs.com/

Se även http://www.youtube.com/watch?v=KaaqyYAkuE8

Fler Nyheter

Annonser