Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Spinn vidgar uttrycken

2013-03-22

Fakta:

Namn: Imagine
Koreografi: Gilda Stillbäck och ensemblen
Musik: Jorge Alcaide
Ensemble: Danskompaniet Spinn
Plats: 3:e våningen, göteborg
» http://www.3vaningen.se/

Alla har en historia att berätta, vi människor är både lika och olika. Att arbeta med inre och yttre olikheter och gränser, och hur man upplöser dessa, hör till grundvalarna för integrerade danskompanier. Som Göteborgsbaserade Spinn.
Individuella historier är utgångspunkten för koreografen Gilda Stillbäck i Imagine. Hon står för koreografin tillsammans med den ovanligt stora ensemblen, Spinn samarbetar med projektet Danspoolen i Norrbotten.
Ensemblen infiltrerar publiken redan i foajén med mumlande bitar av livshistorier. Julie Cleves skapar ett radikalt brott när hon backar in i sin elektriska rullstol. Kraftfullt tar hon loven av det som kan vara åskådarnas hangup inför integrerade danskompanier; vem som har någon funktionsnedsättning väcker mer nyfikenhet än konstnärerna gestaltning.
Väl inne på scen följer ett kollage av ljud, musik och rörelse där brottstycken av individuella öden varvas med återkommande gruppdynamik. Det är spretigt och alldeles för långt, som det gärna blir när tio personer var och en ska ha sin stund i centrum.
Imagine spänner från samfällt vrålande och krälande – det påminner om gamla lössläppta övningar i skapande dramatik – till fräcka soloinsatser som Malin Rönnermans fantasifulla rörelselek med mikrofon och Aloun Marchals oförutsägbara flykt mot väggar och golv. Jorge Alcaide svarar för musiken och hans levande bidrag tätar till stämningen avsevärt.
Bäst är det när aktörerna fysiskt och nära trasslar sig över uppdragna gränser och nya kontakter uppstår. Det sker gärna parallellt i olika grupperingar, men min favoritscen är den som ser ut att arta sig till final. Hela gruppen på rad men var och en kämpande för en fördelaktigare plats. Där finns en humor som jag saknar i det rökdränkta arrangemang som sätter punkt.
Imagine satsar mer på sinnen än på språng. Som en tydligt överklivande scenkonst vidgar sig dansen mot andra uttryck, även om det blir lite fransigt i kanten.

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 22 mars 2013

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser