Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 22 februari 2024

Digitalt och dansant för barn på Theatre Chaillot

2013-03-10

Fakta:

Namn: Babayaga (Babajaga)
Ensemble: Compagnie TPO
» http://theatre-chaillot.fr/danse/tpo/babayaga

Den traditionella tuska sagan om barnaslukande häxan Babayaga, blir moderniserad i Teatro di Piazza d’Occazionne’s smarta föreställning. Den italienska gruppen från Prato i närheten av Florens, är berömd för sina högteknologiska videoprojektioner och interaktiva föreställningar. De tog över scenen Theatre de Chaillot vid Place Trocadero i Paris med en rad föreställningar för barn över 5 år.
Föreställningen är en fantasiresa under ledning av två fina dansare som representerar hjältinnan, Michette, som beger sin in i skogen och träffar på den skumma häxan. Dansarna, som står för det oskuldsfulla, rör sig i ett märkligt sceniskt landskap som består av fyra gigantiska skärmar – tre längs väggarna och den fjärde på golvet.
Bilder – som är fantastiska illustrationer av tecknaren Rebecca Dautremer – projiceras på dessa vita skärmar och skapar en dynamisk virtuell dekor. Genom datorstyrda sensorer (koameror och mokrofoner) i scenografin påverkar dansarnas rörelser direkt inte bara vad som händer på scenen men också i musiken. Det känns som att inte bara ta del av en konstinstallation utan också ett videospel.
Vad som gör detta poetiska äventyr än med fantastiskt är att den unga publiken bjuds in att delta i berättelsen och bli dess hjältar. När man träder in i teater får varje barn en talisman att bära om halsen, som skydd mot den farliga häxan. Vid olika tillfäller lyses detta hängsmycke upp och kallar barn ur publiken upp till dansarna. Barnen gör likadant som dansarna, gömmer sig i ett hörn för den farliga häxan och hoppar över morötter och broccoli för att fly från det farliga huset, med ljud och bilder som som följer rörelserna. Det blir ett lekfullt resultat och det ser ut som om det är vederbörligen repeterat och det blir till en fin föreställning för dem som sitter kvar i salongen.Vid slutet av den 55 minuter låga föreställningen bjöds alla barnen upp på scenen och förenas i att jaga bort häxan. En seger som inte bara handlar om att jaga bort henne men också att vinna en ny entuastisk teaterpublik.

Simona Gouchan

Fler Recensioner

Annonser