Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 21 september 2020

Betty dansar dans-dans

2013-02-28

Förmodligen är jag bara dumdum, suckar Betty. Dansdans, vad är det? Egentligen? Skillnaden mellan dans och dansdans skulle alltså vara att det dansas i dansdans, men inte i dans, där står man typ still, summerar Betty efter debatten i Dagens Nyheter och i Danstidningen.

Att stå still är inte okej, det börjar Betty inse nu. Men visst blir hon häpen när just operahusen utnämns till dansens trendigaste just nu, för där dansar man i alla fall dansdans. Då har man bestämt missat Stockholmsoperans senaste Time Themes som kunde döpas om till Time Thieves i stället. Tjugo minuter kort och inget händer, mer än att fyra herrar sjunger Schubert i bakgrunden. Dessvärre mickade individuellt så att ilskna tenortoner kommer flygande alldeles på egen hand och träffar en i örat. Man kan faktiskt bli väckt ur tjugominuterslummern. Betty kunde suttit kvar i i Punsch-lunden en stund till i stälelt och fikat. Mumsmums.

Betyder dansdans helt enkelt att det är en bättre slags dans än bara dans? Finare? Vackrare? Här öppnar sig nya perspektiv, tänker Betty. (Men så har hon mest tyll och harts i sitt intellektuella bagage.) I så fall är Rembrandt konstkonst medan en hötorgskludd bara är konst. Och en bokbok är en som är jättebra, medan en bok bara är, tja, en vanlig bok.

Nu blir Betty gröngrön av avund på den som hittade på begreppet dansdans. När nu allt, inklusive forskning i stillastående rörelse, kallas dans, blir det här ju en länge efterlängtad precisering. Och dansdansdans är förstås balett! En extra långrandig originalversion av Törnrosa till exempel, är finfin dansdansdans. Ut med berättelsen, känslorna, dramatiken. Bara, bara, bara DANS.

Klart att Dansens Hus surar. Petad chef och dessutom idel dans av det odansdansiga slaget. Som kanske står still som en buto och väntar på ljudet från två händer som INTE slås samman.

Eller så är jag bara dumdum, slutar Betty. Eller så är det den här diskussionen som gått på grund i den analytiska hartslådan? En plié är i alla fall alltid en plié, summerar Betty och ler hemlighetsfullt.

Betty Bitch

Fler Betty Bitch

Annonser