Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 25 maj 2024

För tillit och solidaritet

2013-02-25

Fakta:

Namn: Perfect or Join my Picnic
Koreografi: Christina Tingskog
Musik: Tre specialskriva verk av Daniel Nelson Branderburgkonserterna nr 1, nr 6 av Johann Sebastian Bach, Wayfaring Stranger av Eva Cassidy, Melody in the Wind av Nigel Kennedy, Out there/ Solsken ( Ringaren i Notre Dame) av Allan Menken & Strephen Schwartz, Where I want to be ( Chess) av Benny Andersson & Björn Ulveus, Living on Video av Pakito, Perfect av Darin
Ensemble: Dansare:Zacharias Blad, Karin Delén, Caroline Hammar, Sigrid Husjord, Markus Lönneborg, Tara Motazed Kirvani och Therese Persson
Plats: Dansstationen i Malmö
» http://www.dansstationen.nu

En annorlunda duett framförs av Karin Delén i rullstol och Markus Lönneborg som hänger på som en vindflöjel efter den snabbt och elegant snurrande Karin i Perfect or Join my Picnic av koreografen Christina Tingskog. Karin håller hårt i danspartners hand och visar sin styrka.
En duett som slår an tonen i föreställningen, ett collage med humor och underfundighet om makt och identitet.
Detta gästspel på Dansstationen i Malmö ( 20-21 februari ) skulle kunna ses som en uppföljare av Skånes Dansteaters galaföreställning Dans Funk förra säsongen då ett internationellt gästspel mixades med svenska dansgrupper i en föreställning med avsikten att utmana traditionella fördomar om rörelsehindrades förmåga i samband med dans och performance.
Perfect or Join my Picnic framförs av en integrerad ensemble av sju dansare, med olika bakgrund och egen stil. I ständigt skiftande flöde av duett, trio, solo med mera gestaltas utanförskap kontra gemenskap där en framsträckt hand skulle kunna uppfattas som signal: hjälp mig! Eller en symbol:förhoppning, kan vi bli vänner? Föreställningens tempo växlar mellan åtbörder med poetisk eftertänksamhet, mot drastiska rörelsemönster som skapar energi i Christina Tingskogs koreografi.
Rädslan att inte räcka till finns kanske som undertext hos de dansare som är synskadade och rörelsehindrade i den integrerade ensemblen ( något som diskuteras i det eftersnack som följer efter föreställningen på Dansstationen).
Dock är den bestående känslan på Dansstationens scen i Perfect or Join my PicNic stark tillit och solidaritet. Dansarna utbyter/lånar energi , tankar och idéer av varandra , verbalt och fysiskt, med humor och asymmetriska åtbörder. Det skapar stark närvaro, integritet och levande kontakt mellan dansen och publiken på ett lekfullt, positivt sätt.
Perfect or Join my Picnic ställer de stora existentiella frågorna om identitet och hemortsrätt i och utanför sin egen kropp och skapar mellan lek och allvar en bro över fördom, mot stolthet över att få vara den man är.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser