Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 oktober 2023

Sidi Larbi Cherkaoui i prisvinnande grammisvideo

2013-02-22

På årets Grammisgala vanns kategorin bästa musikvideo av Sigur Ros video i regi av Christian Larsson som har låtit Sidi Larbi Cherkaoui koreografera det starka pas de deux som dominerar hela videon. Viktoria Dalborg rapporterar från den jubilerande galan.

När Grammisgalan firade sitt 30 års jubileum på Cirkus den 20 februari var hela musikbranschen på plats och firade med champagne i en haute couture stylad dröm i rosa, blått och grönt signerad designern Bea Szenfeld. Rikspelman Kalle Moreus var tillsammans med rock och popartisten Timo Räisinen värdar för galan.
Sverige kan i år stoltsera med att vara mest musikdigitaliserat i hela världen och 2012 var ett makalöst år för svenska artister både hemma och ute i vida världen kunde man läsa i programbladet.
Folkpopduon First Aid Kit tog plockade inte helt oväntat hem de tyngsta priserna: årets artist och årets album för The lions roar. Även kategorierna årets pop och årets kompositör kammade systrarna Söderberg hem.
– Vi vill tillägna priset alla unga tjejer som vågar gå sin egen väg och köra sin egen grej och inte låter sig köras över av alla idéer om hur man ska se ut sa de under sitt tacktal.
I kategorien årets musikvideo vann regissören Christian Larsson med Sigur Ros Valtari som är en tio minuter lång pas de deus, undergångsvackert koreograferad av Sidi Larbi Cherkaoui.http://www.youtube.com/watch?v=wfJVAoTE2PI
2013 års grammisgala var på det stora hela en lyckad tillställning med nästan genomgående ”rätt vinnare”. Men många höjde förvånat och lite besviket på ögonbrynen över att årets låt gick till Stiftelsen och hade istället önskat att årets hiphop/soul gått till Lorentz & Sakarias eller Chord istället för Timbuktu som i sitt tacktal sympatiskt frågade om han fick ge bort sitt pris till just någon av dessa eftersom de gjort så mycket bättre album.

Viktoria Dalborg

Årets vinnare:

Årets låt: Stiftelsen

Årets artist: First Aid Kit

Årets producent: Vittorio Grasso, Lorentz Alexander och Martin Sakarias

Årets hiphop/soul: Timbuktu & Damn!

Årets hårdrock: Graveyard

Årets nykomling: Icona Pop

Årets dansband: Lasse Stefanz

Årets musikvideo: Christian Larson

Årets rock: The Soundtrack Of Our Lives

Årets pop: First Aid Kit

Årets folkmusik/visa: Mando Diao

Årets electro/dans: Swedish House Mafia

Årets innovatör: Sebastian Ingrosso & Alesso

Årets barnalbum: Bröderna Lindgren

Årets kompositör: Klara & Johanna Söderberg (First Aid Kit)

Årets album: First Aid Kit

Årets klassiska: Anne-Sofie Von Otter

Årets jazz: Neneh Cherry & The Thing

Årets textförfattare: Peter Lemarc

Årets svenska internationella framgång: Swedish House Mafia

Årets hederspris: Nils Landgren

Musikförbundets hederspris, studioräven: Kjell Öhman

Fler Nyheter

Annonser