Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Talets fallgropar

2013-02-21

Fakta:

Namn: Avoidance – Avoidance (ett projekt om öppenhet) Ingår i utställning: The Tiger’s Mind
Koreografi: Performance och Installation av Jesse Ash
Filmare: Beatrice Gibson
Plats: Index – The Swedish Contemporary Art Foundation, Stockholm
» http://www.indexfoundation.se/

På Index möts besökaren av Beatrice Gibsons film The Tiger’s Mind och en installation av Jesses Ash som bildar scenografi för läsningar av manuskriptet för en scen i hans kommade film. Manuskriptet baseras på filmen Dada från 1936 där Mary Ellen Bute har dokumenterat sitt och sin partners arbete i filmstudion på Universal Studios. Scenen som visas på Index anges handla om modeller för formella politiska tal. Vid fem olika tillfällen har scenen spelats upp av två aktörer och mellan varje tillfälle har Jesse Ash delvis ändrat manuskriptet. Läsningen sker från en bänk som omges av skulpturinstallationen. Vid den sista läsningen plockar aktörerna även upp små skulpturer ur installationen och betraktar och rör vid dem. Läsningen inleds med att skulpturerna får symbolisera och abstrahera idén om berättelsen. Objektet blir en modell för dialog i det att det besitter form, uttryck och utbyte med betraktaren. Objektets historia leder läsningen in i ansiktets historia med kindbenets, haklinjens och näsans berättelser. Aktörernas dialog utvecklas till ett relationsdrama, fyllt av antydningar och halvt dolda anklagelser. De är djupt störda av att inte kunna nå varandra, då talet i varje stund omvandlar idé till representation. Samtalsämnena förlorar hela tiden sitt äkta, sanna värde, och det som är sant kan inte uttryckas. Den ena parten upplever sig älska och anser att arbetet i studion varit gemensamt, den andra parten roas överseende åt den andras oförstånd och oförmåga att se att arbetet till sist inte alls var något gemensamt utan att en röst hördes starkare än den andra.

Utställningen pågår till och med 23 februari

Malin Ståhl

Fler Recensioner

Annonser