Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 01 december 2020

Det rosa täcket flyger

2013-02-21

Fakta:

Namn: Godnatt min skatt, (2-4 år)
Författare: Efter en idé av Sara Myrberg
Regissör: My Areskoug
Musik: Johan E Andersson
Ensemble: Sara Myrberg och Per Dahlström, Scenografi: Ylva Sanner
Plats: Teater Tre, Södermalm, Stockholm
» http://www.teatertre.se/

Efter sådana långkörar-succéer som Klä på klä av, Bubbla och Kloss har Teater Tre kommit att stå för högsta kvalitet och största möjliga fantasi. Så vem blir förvånad att kuddar och täcken i Godnatt min skatt är stoppade med humor, allvar, vardag och surpris.
Sara Myrberg är navet i alla dessa uppsättningar, även om regi och motspelare varierat. Men regisserande My Areskoug har också gedigen erfarenhet från mimscenerna och motspelande Per Dahlström transponerar sig snyggt till lillkille. Temat är enklast tänkbara, men nog så intrikat för en publik på två till fyra år: att gå och lägga sig.
Scenbilden är lika enkel den, ett golv och en vägg i vänligt violett. Och så två personer i ljusblå pyjamas som bär kuddar, delar dem, tampas om dem, drar av varandra täcken, puttar varandra ur paulunen, vill ha tänt fast det ska vara släckt. Det är något med förmågan att vrida på perspektiven och finna oväntade lösningar som imponerar djupt på mig och som gör den yngsta publiken både lycklig och trygg, full i skratt och eftertänksam.
Ingen av de två rollerna föreställer någon när den ena nattar den andra i en rolig parodi på vuxna, alltmer jäktade föräldrar som släcker ljuset för femtielfte gången. Och så tänder den lilla sovvägraren igen! Vips får det rosa täcket fara i glidflykt och landa på motspelaren, och så är nästa scen påbörjad utan minsta skarv.
Det är elegant, samtida mimteater, koreograferad till supertajmning, men ändå lugn och klok. Många små tumlar in i den lockande jättebädd som till slut bres ut på scenen. Mästerlig scenkonst för de minsta, faktiskt.

Publicerad i Expressen 18 feb 2013

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser