Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 30 november 2020

Underbara balansakter

2013-02-18

Fakta:

Namn: Godnatt min skatt, (2-4 år)
Författare: Efter en idé av Sara Myrberg
Regissör: My Areskoug
Musik: Johan E Andersson
Ensemble: Sara Myrberg och Per Dahlström, Scenografi: Ylva Sanner
Plats: Teater Tre, Södermalm, Stockholm

Godnatt min skatt är en ny föreställning som spelas på Teater Tre. Den avhandlar sömnen och sovandets mysterier, men inte på det sätt jag väntar mig. Istället bjuds publiken inledande på en balansakt med kuddar staplade på huvudet, sedan utslängda på golvet i en inte-nudda-golv-sekvens. Den avslutas med att Sara Myrberg står ensam kvar på en ensam kudde och ser ängslig ut, men sen stiger hon helt pragmatiskt av kudden och spelet fortsätter. En fin taktik för problemlösning.
Härpå följer en sorts insomningsdans med vacker och underhållande inspiration av slapstick; sova på kudden, smyga till sig kudden, somna in och kudden är borta eller somna under kudden. Per Dahlström och Sara Myrberg är fint samspelta. Så flyger täcket fram och tokigheterna fortsätter, men hela tiden väl avvägt. Barnen skriker ofta av skratt och jag som vuxen sitter och njuter av bra teater. När sängen kommer in tas mimkonstens språk tillfälligt fram och de två skådespelarna blir en stund till fåglar som svävar. Täcket och kudden ska läggas på sängen och när det väl funnit sina platser byter föreställningen form litegrann och blir mer föreställande, och mer inriktad på ämnet när godnattproceduren gås igenom gånger tre. Sen blir det tokigt igen och sängen vänds hit och dit men det går ändå inte riktigt att somna. Till räddning kommer stora kudden och stora täcket ut på scenen och några barn kan inte hålla sig från att krypa fram och känna på täcket. Under det stora täcket med huvudena på den stora kudden hittas till sist sömnen och ”godnatt” blir till ”godnatt min skatt”. Skådespelarna frågar varandra:
”Är det slut nu?” och svarar ”Ja”. Men riktigt slut är det inte för efter applåder och tack får barnen komma upp på scenen och prova täcket och kuddarna.

Malin Ståhl

Fler Recensioner

Annonser