Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 26 november 2020

Buto – meditation i rörelse

2013-02-17

Fakta:

Namn: Soot
Koreografi: SU-EN
Ensemble: SU-EN Butoh Company
Plats: Dansens Hus, Stockholm
» http://www.dansenshus.se

Kvinna i trassligt tyg. Slickar sina armar. Långsamt långsamt långsamt långsamt. Varje rörelse exakt ljussatt. Varje rörelse söker marken. Varje rörelse – en egen värld. En ensam dansare rör sig mellan olika ljusgestalter där olika textila – väsen – jag hittar inget annat ord, ligger på golvet. Japansk butoh är en dans som är något helt annat än västerländsk dans. Vad är det jag har upplevt? Svårt att beskriva. Under en alldeles för kort timme.Som första gången jag åt sushi – jag kunde inte inordna smakerna i något redan befintligt system. SU-EN Butoh Company, skapades av svenska SU-EN som bott i Tokyo där hon arbetade med en japansk butoh-mästare under många år. Butoh söker efter det som inte liknar något man tidigare sett eller upplevt. Som meditation i rörelse inför publik. Liksom så många andra intressanta konstarter, som happenings och performances utvecklades den under 1960-talet. SU-EN:s dans är som ett sällsamt sagoväsen. Men trots att butoh klassificeras som performativ konstart behöver den inga åskådare.
Den fantastiska föreställningen såg jag på Dansens Hus i Stockholm, en av världens främsta scener för dans.

Margareta Tillberg

Fler Recensioner

Annonser