Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Moderna rörelser från Korea

2013-02-16

Fakta:

Namn: AHN soo-young Dance Project (Swan Lake) AHN soo-young Dance Project (Rose)
Koreografi: Hyoungnam Kim og Sooyoung Ahn respektive Sungsoo Ahn
Musik: Peter Iljitj Tjajkovskij og Typhoon A respektive Igor Stravinskij
Ensemble: AHN soo-young Dance Project & AHN soo-young Dance Project
Plats: Dansehallerne, Carlsberg, Köpenhamn
» http://www.dansehallerne.dk

Bekymmer över de alltmer tilltagande föroreningarna världen över är utgångspunkten för koreografen Hyoungnam Kim i hans moderna tolkning av balettklassikern Svansjön. Som en bild av hur naturen ödeläggs dekonstruerar han Tjajkovskijs balettmusik och sätter till märkliga ljud och klanger från Typhoon A (ett amerikanskt indierockband). Till denna märkliga ljudbild dansar fyra män och en rödhårig prinsessflicka hip hop och modern dans. Trots verkets bekymrade utgångspunkt är den rådande stämningen lätt och förnöjsam och det finns gott om skojiga steg mellan flickan och den ena mannen som uppvaktar henne. Han är inte någon galant och belevad prinstyp men en charmerande grabb som jagar tjejer. Han försöker inte heller dölja sina avsikter med uppvaktningen av flickan och vad han skulle ha lust att göra med henne , men hon lurar honom och han får istället en ofrivillig kyss av en av de andra männen. Det är stumfilmskomik , skojiga rörelser och stakattosteg som gör den koreanska kortversionen av Svansjön till en underhållande bagatell.
Det finns lite mer dansant material i Sungsoo Ahns verk Rose, som är en tolkning av Vaslav Nijinskijs Le Sancre de Printemps som firar 100-årsjubileum i år. Tre kvinnor och två män finns på scenen hela verket igenom och gör en enorm prestation. De visar upp sina handflator för att visa på sin öppenhet och sin ungdomliga oskuld. De viftar med händerna som om de vore fjärilar och de sträcker sig uppåt mot gudarna som de ska offras till. Deras steg är en uppfinningsrik sammanställning av av modern dans, balett, discoröresler och streetdans. Det är spännande kontraster som ger en verklig energi och förväntan på verket.
Dansarna är skickliga och de vrider sig exstatiskt verkert igenom . Men det är som om de dansar var för sig och inte tillsammans. Kanske ska det just vara så: individuellt allla mot alla , som när alla kämpar mot varandra och då vet heller inte publiken vem av dem som ska offras i denna brutala vårritual. Är det den lilla flickan, eller kanske hon i mitten, eller möjligen den tredje? Spänningen upprätthålls in i det sista då inte bara en enda utan två stycken ligger fällda på scenen, dansade till döds. Ett överraskande slut på ett välkänt verk. ’

Den 19.21 februari blir det festival med koreansk dans på Dansens Hus i Stockholm 19-21 februari och den 18 blir det även en workshop på Dansens Hus i Stockholm.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser