Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 01 december 2020

Galván förvandlar allt till instrument

2013-02-11

Fakta:

Namn: La Curva
Koreografi: Israel Galván
Plats: Dansens Hus 9 februari
» http://www.dansenshus.se

Flamencons traditioner bildar grund för Israel Galváns föreställning som visar en allt annat än traditionell flamenco. Med smattrande fötter och med kroppen spänd som ett gummiband blir hans rörelser rytmer som klingar samman med sång, rytm och instrument. Föreställningen drivs framåt i samspel med Inés Bacáns sång, rytmer av Bobot och Sylvie Courvoisier vid flygeln.
Föreställningen följer två linjer, dels ser vi en show med dramatiskT blå belysning, stolar som faller och förstärkta ljudeffekter, dels mer finstämda partier, med intima scener som påminner om ett sorts familjedrama, där intressanta spänningar uppstår. UPPSTÅR. Det gäller även för de scener där Galván går i dialog med sig själv; när han växelvis sätter sig på två stolar vända mot varandra och mäter sig med sig själv. Den svagare, förlorarens stol, hänger Galván runt sin hals för att spela på stolsryggen.
Med händerna spelar han på sin bruna skinnjacka i 70-talslook, jackan lyfts upp, dras ned, hålls fram och till sist animeras jackan till att vara ett djur med eget liv. I dansen använder han olika slags förstärkande material för att skapa ljudklanger; genom att dansa i närheten av flygeln så att hela instrumentet ger resonans, på en skiva på golvet, eller uppe på ett bord och med starkt buller via kontaktmikrofoner i golvet, som ger särskilt genomträngande bastoner när han dansar så det ryker i mjöl.
Arbetet vid flygeln, som även används som en harpa och att spela rytmer PÅ, visar på en hantering där ensemblen äger sina röster. Makt, sex, sorg, saknad och längtansfylld klagan, genljuder genom sången och rytmerna. Huvudena sänks i vila, höjs och spelet börjar igen.
Till sist går Galván och sätter sig på sin stol, han tar av sig skorna, makar sig tillrätta som för att vila, och allt avslutas med en lustig dans med fadersfiguren.

Malin Ståhl

Fler Recensioner

Annonser