Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 augusti 2021

Nacho Duato ny chef för Staatsballet Berlin

2013-02-10

Nacho Duato mötte en ganska upprorisk skara journalister vid sitt första pressmöte på Berlins Rotes Rathaus, minuterna efter att han skrivit under sitt kontrakt om att bli ny balettchef för Staatsballett Berlin.
”Han visste inte i vilket hajstim han hade hamnat” skriver journalisten Udo Badell i Tagesspiegel.
Sanningen är att många av journalisterna hade hoppas på rekrytering nästgårds, eftersom den visionära Berlinkoreografen Sacha Waltz dagarna före i pressen hade krävt bättre arbetsvillkor för sitt kompani Sacha Waltz & Guests och rentav hotat med att lämna Berlin. (se notis här nedan).
Nu blev det inte Waltz som fick jobbet utan Nacho Duato, koreograf och välmeriterad balettchef från Spanien.
De senaste åren har han varit balettchef på Michalovskijteatern i Sankt Petersburg och 1990-2010 ledde han Nationalbaletten i Madrid. Han har arbetat med koreografer som Maurice Béjart, Jirí Kylián samt Alvin Ailey och fick sitt allra första
dansarjobb vid Cullbergbaletten i Stockholm i slutet av 1970-talet. Därifrån lockades han snart över till Nederlands Dans Theater av Kylián.
På journalisternas fråga om vilka unga koreografer han skulle vilja samarbeta med hade Duato ännu inga klara besked.
Han sa för övrigt vad som kan väntas av någon som tar över ett kompani som hitintills haft en blandad repertoar av modernt och klassiskt, nämligen att de klassiska verken fortsatt får plats på repertoaren, men att samtida dansteater även kommer att vara en självklarhet.
Berlins borgmästare Klaus Wowereit som är van vid sina journalister försvarade valet av Duato som sedan uppmanades svara på frågan om han kunde tänka sig samarbete med Sacha Waltz?
”Jag älskar hennes arbeten, vi kommer absolut att prata med varandra”
Allt enligt Tagesspiegels rapportör Udo Badelt.
Enligt uppgift från vissa spanska webbsidor kommer Nacho Duato fortsättningsvis att dela sina gracer till både Berlin och Sankt Petersburg. Kanske handlar det i så fall om övergångstiden fram till augusti 2014 då han officiellt tillträder som balettchef i Berlin.
Berlinborna får med andra ord ytterligare några säsonger med den ganska konservativa repertoar som hittills har präglat Vladimir Malakhovs chefstid.
Ukrainske Vladimir Malakhov har varit balettchef i Berlin sedan 2002 och var med om att sammanslå Berlins tre olika balettkompanier till ett enda. Han blev alltså den som 2004 fick forma Staatsballett ur de tre olika baletterna på Deutshe Oper Berlin, Komische Oper och Staatsoper.
Förtjusningen kände inga gränser när han direkt från Sankt Petersburg hämtade över den 17-åriga begåvade ballerinan Polina Semjonova. Idag har hon i likhet med många andra ryska danskonstnärer funnit en ny hemvist vid ABT i New York.
Malakhov har enligt Sandra Luzina i Tagesspiegel föryngrat den ”demoraliserade baletten” och höjt dansarnas kompetensnivå, men konstaterar också att han under sin tid i Berlin inte lyckats bygga upp någon intressant repertoar.
Ann-Marie Wrange
Se www.staatsballett-berlin.de

Fler Nyheter

Annonser