Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 27 januari 2021

Livsbejakande upplevelse

2013-02-03

Fakta:

Namn: Döden
Koreografi: Fredrika Byman-Moberg, Soledad Howe
Författare: av Johan Rödström och Lula Children of the Sun
Ensemble: Skogen
Plats: Skogen, Masthuggsterrassen 3, Göteborg
» http://www.skogen.pm

Döden, döden. Den måste du en gång möta ensam och ovisst när, men hos scenkonstplattformen Skogen i Göteborg kan du få en förövning. Föreställningen Döden är ett samarbete mellan Johan Rödström – en av Skogens konstnärliga ledare – och Lula Children of the Sun – koreograferna Fredrika Byman-Moberg och Soledad Howe. Låt mig genast säga att det varken är en farlig eller svår upplevelse.
Döden hör hemma i trenden med scenkonst som ska upplevas av en ensam åskådare – med hörlurar försedd. I det här fallet är det både lämpligt och lyckat.
Du får en egen starttid, döden ringer upp dig och stämmer möte vid en anonym, röd dörr. Bara du är där i tid sköter döden resten. Jo, en sak till, du fyller i ett formulär, i Skogen är det ordning och reda.
Bakom dörren börjar en sinnlig upplevelse som tar dig genom en rad olika rum. Du vandrar – eller ibland kryper och skakar – ensam, men det dyker alltid upp vägledning, du är aldrig övergiven. Koreografin stavas taktil beröring. Material och temperatur, ljud och vibrationer. Allt nära dig, somligt rätt in i ditt öra.
Gradvis infinner sig under min färd ett behagligt lugn, i både kropp och sinne. I slutrummet väntar en brits under svagt glimmande ljus. Här blir beröringen extra omsorgsfull och total. Omsvepande. Var och en avgör när Döden är färdig, den som vill kan också ta del av, eller delge andra, sina upplevelser. Det finns skrivdon och inspelningsapparater.
Terapi eller konst? Kanske både och. I alla fall en stark upplevelse. Jag inte behöver göra någonting för att dö. Bara följa med.
Lätt och lättad lämnar jag Skogen medan andra står i kö. Alla föreställningar av Döden sålde snabbt slut, även de extrainsatta i mars. Den som lever får se om det blir fler.

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser