Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Vita stickade fredsdrömmar i Marseille

2013-01-29

Två veckor efter invigningen av Marseille som europeisk kulturhuvudstad 2013 (tillsammans med slovakiska Kosice) inleddes den 24 januari en av regionens huvudsakliga satsningar Cirque en Capitales med världspremiären av svenska Cirkus cirkörs nya föreställning Knitting Peace. Platsen är sällskapet Archaos hemmascen i norra delen av staden. En cirkel sluts, för det var Archaos avantgardistiska föreställningar i Stockholm på 90-talet som fick Tilde Björfors att vilja skapa nycirkus i Sverige. Och Archaos grundare Guy Carrara säger tveklöst att ”Cirkus cirkör idag är ett av Europas mest framstående cirkussällskap med sin egen estetik”.
Knitting peace blir förstasidesstoff i La Provence: ”Att sticka för freden – maskors märkliga makt”. Föreställningen går för fulla hus. ”En härlig härva”, ”poetisk akrobatik”, skriver La Marseillaise. Man slås av det allmänmänskliga i stickkonsten, den metaforiska styrkan. Trådar som löper genom livet, lösa trådar, maskor man inte får tappa, fnurror på tråden, härvor. Garn som trasslar ihop sig så som livet ibland gör trots människors strävan efter ordning och harmoni.
Inledningsvis stickar en stående flicka stillsamt med sina armar istället för med stickor. I en scen stickar åtta armar genom att en femte person matar fram garnet cyklandes på en enhjuling. I slutet knyter en akrobat på händer en knut med sina fötter. Runda garnnystan rullar över scenen och en vägg av trassliga trådar blir en trapets och en klätterställning med ben och armar som spretar. Löst hängande rep och repstegar används också, och stickade dockor med en metallstomme ger stöd åt ett upp- och nervänt dansnummer i luften. Suggestiva visuella effekter mot en fond av levande musik. En ljus figur gör konster hängande i en ring. Allting är runt och vitt, någon enstaka gång blodrött. I hamnstaden Marseille tänker man även på fiskegarn, trålar och nät. Man fångas av föreställningen, vill så gärna drömma och hoppas att fred kunde skipas genom en världsomspännande stickning i vitt.
Cirkus cirkör, franska Cahin-Caha och tjeckiska La Putyka ingår i det internationella projektet Lacrimae för konstnärligt utbyte inom europeisk nycirkus. Knitting Peace visas även i La Seyne sur Mer 2-3 februari. Svensk premiären sker i Alby den 15 februari. Föreställningen kommer sedan att spelas på Stora teatern i Göteborg och på Dansens hus i Stockholm innan den går på Sverige- och världsturné. Se vidare www.cirkor.se
Se även www.mp2013.fr/

Pernilla Jourde

Fler Nyheter

Annonser