Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 18 januari 2021

Frihetslengsel i Yasgurs fengsel

2013-01-28

Fakta:

Namn: Yasgur’s Farm
Koreografi: Yaniv Cohen, Núria Guiu Sagarra och Ole Martin Meland
Ensemble: Carte Blanche
Plats: Den Norske Operaen, Oslo
» http://www.carteblanche.no


Trippelforestillingen ”Yasgur’s Farm” viser tre ufrie og innestengte verdener forent i ureflekterte kjønnsstereotypier.

Onsdag var det urpremiere på Yasgur’s Farm på Den Norske Opera & Ballett i Oslo. Melkebonden Max Yasgur lot Woodstock Festivalen bruke jordene sine i 1969. Kunstnerisk leder i Carte Blanche har gitt Yaniv Cohen, Núria Guiu Sagarra og Ole Martin Meland frie hender til å lage Yasgur’s Farm. Satsingen er modig, men spørsmålet er om grepet løser ut nyskapende koreografi?

Slangen(ormen) i hagen
Tre hvite vegger rammer inn scenen i Blanke ark – del 1 av Cohen. De er til å tegne på viser det seg, uten at skissingen følges opp. Etter utallige langtekkelige tablåer kler en dame av seg og viser opp hvitt undertøy. Kvinner ute benklær og menn uten skjorter er en gjennomgående i ”Yasgurs farm” uten at det underbygger temaene som tas opp.
Danserne kler på seg det de drømmer om å bli, politi, flyver, flyvertinne, sykesøster og soldat. De elsker uniformer og tjener systemer, også danseriske. Koreografien yter ikke de dyktige danserne rettferdighet. Stykket får likevel en høyere mening i det Joni Mitchell synger om å fristille seg på Yasgurs farm. Søkende sjeler av stjernestøv må finne tilbake til hagen, messer rockestjernen i låta Woodstock, men det blir med formaningen. Halvnaken dame, selvsagt, åler seg ut av scenen som var hun slangen, uten at stykket når paradisiske høyder av den grunn.

Taletrengt taushet(tystnad)
Guiu gir sine mannlige dansere mer frihet i La Muda. Stykket som tematiserer sosiale medier, trekker ut med tekniske startvansker. Tvitringen som tilskuerne oppfordres til, blir ikke brukt interaktivt. Danserne sender bilder de tar av seg selv tilbake til publikums mobiler som for å forsikre at de blir sett. Som første del av Yasgur´s farm består også La Muda av forvrengt og uforståelig tekst pustet inn i en mikrofon. En alt annet enn taus kvinne (una muda) med poser fulle av grønnsaker, hvisker høylydt om å bli fri. Uttrykket fanges i en lydloop sender stykket ut uforløst.
Duett mellom helkledd herre og bare dameben, plukkes opp igjen i Melands BROTHER. Etter de pinte og plagete dansernes basketak, får kvinnen gå mens mannen ligger nede. Selvmedlidende Stay Another Day dundrer over lydanlegget, røyk ruller inn over scenen mens en auforisk danser løper triumferende rundt med et stykke tøy blafrende etter seg. Likevel er det bare konfetti-maskinen som løses ut over salen. Utveien fra ”Yasgur´s farm” blir å følge oppfordringen trykket på papirdrysset: Flykt med meg!
Carte Blanche vil fornye seg og synliggjøre nye koreografer med ”Yasgur´s farm”, men ender med å skyve disse foran seg i et velment, men ikke vellykket eksperiment.

Faktaboks

Dans: Blanke ark – del 1
Koreografi: Yaniv Cohen
Dansere: Núria Navarra Vilasaló, Sara Enrich Bertran, Shlomi Ruimi, Edhem Jesenkovic, Mathias Stoltenberg
Kostymedesign: Indrani Balgobin og Yaniv Cohen
Lysdesign: Martin Flack
Lysdesign: Gunnar Innvær

Musikk: av Joni Mitchell, Yehudit, Ravitz, Gunnar Innvær og Alexandre Desplat


Dans: La Muda
Koreografi: Nuria Guiu Sagarra

Dansere: Caroline Eckly, Simbarashe Norman Fulukia, Jennifer Dubreuil Houthemann, Timothy Bartlett 


Kostymedesign: Indrani Balgobin

Lysdesign Martin: Flack

Komponist: Gisle Martens Meyer


Dans: BROTHER
Koreografi: Ole Martin Meland
Dansere: Guro Rimeslåtten, Christine Kjellberg, Caroline Eckly, Jennifer Dubreuil Houthemann, Núria Navarra Vilasaló, Sara Enrich Bertran, Timothy Bartlett, Edhem Jesenkovic, Ole Martin Meland, Mathias Stoltenberg, Christopher Flinder Petersen, Shlomi Ruimi, Simbarashe Norman Fulukia.
Kostymedesign: Signe Vasshus
Lysdesign: Martin Flack
Lyddesign: Gunnar Innvær
Musikk: Fennesz, Kim Hiorthøy, Sætre Pikekor, East 17 og Doktor Døv

Urpremiere 23. januar på DNO&B.
Spilles 23. – 26. januar Operaen, Oslo | 29. januar – 1. februar Blå Grotte, Fredrikstad | 6. – 9. & 14. -16. februar Studio Bergen.
Programmet vises i samarbeid med BIT20 Ensemble


Sidsel Pape

Fler Recensioner

Annonser