Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Otippad Millepied till Parisoperan

2013-01-27

Parisoperan lockar hem en fransman i exil till posten som balettchef: Benjamin Millepieds stjärnglans kan absolut mäta sig med alla de interna pretendenterna. Den nya chefen tillträder hösten 2014.

Benjamin Millepied är verkligen någon som alla känner till i Frankrike, han har varit med i stora reklamkampanjer för såväl Yves Saint Laurent som Air France.
Men de flesta tänker ändå på honom som Mr Natalie Portman – den 35-årige koreografen och tidigare solisten vid New York City Ballet som gifte sig med Hollywoodstjärnan efter att de hade mötts under arbetet med Darren Aronofskys film Black Swan 2010 där Millepied medverkade och även gjorde koreografin till danssekvenserna.
Han är vad man i Frankrike benämner ”un people”, en verklig celebritet… Det är dock för rollen som kommande balettchef som han mest har diskuterats sedan nyheten släpptes att det var han som skulle komma att efterträda Brigitte Lefèvre.
Ett beslut som både har kallats kupp och revolution. Detta inte bara för att han kommer till kompaniet som en outsider, utan också för att han blir en av de få koreografer som fått leda kompaniet. Föregångarna har hetat Serge Lifar, Rudolf Nurejev och Harald Lander.
Under de senaste månaderna har spekulationerna kring vem som ska ta över efter Brigitte Lefèvres 18-åriga regim intensifierats. Många trodde på före detta stjärndansaren Laurent Hilaire, som numera är balettmästare. Andra hoppades på Nicolas Le Riche, étoile som går i pension lagom till chefsbytet 2014. Bland de totalt nio personer som var på förslag fanns förmodligen Manuel Legris, nuvarande chef för Wiens statsopera, Charles Jude och Sylvie Guillem – samtliga utnämnda till étoiles under Nurejevs tid som balettchef.
Men Millepied fick alltså jobbet, efter att ha tillfrågats av Stéphane Lissner, nuvarande operachef på La Scala och efterträdare till Nicolas Joel som chef för Parisoperan 2015.
Millepied som är född i Bordeaux, startade väldigt tidigt med dans tack vare sin mor, som var lärare i modern och afrikansk dans. Han gick sedan på Conservatoire Nationale de Lyon och studerade senare vidare på School of American Ballet, utan att ha gått på Parisoperans balettskola. Han blev dansare i New York City Ballet och var solist redan vid 24 års ålder.
De senaste åren har han gjort alltmer koreografi för kompanier som New York City Ballet, The Pacific Northwest Ballet i Seattle, Ballet du Grand Théâtre de Genève, American Ballet Theatre samt även för Parisoperans balett.
Efter att han slutat vid New York City Ballet 2011, initierade han L.A. Dance Project, ett litet kompani med ambition att visa samarbeten med konstnärer från alla konstområden, ungefär i samma stil som Djagilevs ryska balett.
Dessförinnan hade Millepied varit med om att grunda Danses Concertantes, ett litet turnerande kompani av City Ballets dansare som bland annat uppträdde på Parkteatern i Stockholm sommaren 2003.
Förutom sin talang och internationella stjärnglans tar han med sig sitt internationella kontaktnät, sina goda erfarenheter av sponsring och andra idéer, blan annat en ny form av workshops för att uppmuntra koreografämnen, en önskan om att återuppliva gamla baletter och om ett närmare samarbete mellan operan och dansavdelningarna.
Även om han inte börjar arbeta i Paris förrän i oktober 2014 sägs det att han planerar att flytta redan i sommar. Och snacket går: ”Vi förlorade Gérard Depardieu till Ryssland men får Natalie Portman istället.

Simona Gouchan

Se www.operadeparis.fr

Fler Nyheter

Annonser