Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Ovanliga och uppfinningsrika verk

2013-01-24

Fakta:

Namn: Thousand Threads
Koreografi: Alma Söderberg (Cosas), Carles Casallachs (Por Sal y Samba),Jan Martens (A small guide on how to treat your lifetime companion), My Grönholdt (I?)
Plats: Dansehallerne, Carlsberg, Köpenhamn
» http://www.dansehallerne.dk

Bakom den mystiska titeln Thousand Threads gömmer det sig en föreställinng med experimenterende verker och kommande dansare och performancekonstnärer. Begreppet Thousand Threads (tusen trådar) är en beteckning på ett särdeles väl vävt tyg där varje enskild tråd hjälper till att skapa god kvalitet. På samma sätt bidrar varje enskilt verk i programmet Thousand Threads till en sammantagen hög kvalitet av dans och performancekonst, säger Dansehallernes konstnärliga ledare Bush Hartshorn i sin presentation av aftonen. Och det handlar verkligen om några enastående konstnärer från Sverige, Spanien och Belgien. Tre av programets fyra verk är riktiga pärlor.
Svenska Alma Söderbergs 25 minuter långa solo Cosas (2010) är ett otroligt underhållande collage av rörelser, sång och en kakofoni av märkliga ljud, som hon själv frambringar med sin mun. Att se Cosas är som att zappa mellan tv- och radiokanaler eller som att surfa på internets otalliga nyhedssites. Cosas är en bild av den stora, ohejdbara och evigt gäckande mediavärlden samt våra utmattande försök att följa med i nyhets- och informationsströmmen. Alma Söderberg är en sann ljudmaskin, hon frambringar en ström av ljud, vilka hon använder som rytm- och motor i sitt verk. Stundtals låter hon som en gammal hackande skivspelare eller går helt i stå som en avstängd tv eller radio. Men snart sätter det hela igång igen med medieströmmen, och hon går återigen igång med singa ljudframbringande aktiviteter. Alma Söderberg är en stor scenpersonlighet och hon ger sig hän i flamencorörelser, svensk folksång och uppfinningsrika rytmer i kroppen. Alltmedan fragmentariska citat strömmar ur henne på all världens språk och andra underliga ljud kommer ur hennes mun. Cosas är en makalös performance, djupt originell och otroligt underhållande. Det skulle vara väldigt trevligt att få se mer av Alma Söderberg framöver.
Spanske Carles Casallachs har skapat ett spännande verk Por Sal y Samba (2011), för sig själv och Esther Arribas. En duett – eller eller är det kanske snarare en duell? De två dansarna är klädda och stylade som inför latinsk tävlingsdans. De dansar friskt av den sorten, som om om det vore under en danstävling där det gäller att imponera på domarna. Snart avlöses de teatrala stegen och rörelserna av aggressiva handlingar. Han luggar sin danspartner och släpar henne över golvet i håret, men i nästa ögonblick dansar de vidare, som om inget hade hänt. Strax frår hon fatt på hans hår och golvar honom, för att sen fortsätta sin njutbara dans. Handlar det om ett våldsamt parförhållande eller är en sadomasochistisk cocktail av lust och smärta? Han knäfaller i alla fall villigt med öppen mun framför henne och hon fyller hans mun med salt, tills det syns ett litet vitt berg av salt ur hans mun. Sadistiskt häller hon cola ner i saltberget, som smälter ned i munen på honom. Han spyr ut salt och cola, hostar och harklar sig, medan hon sarkastiskt härmar hans ljud. Sen dansar de vidare som om inget hade hänt. Vad än Por Sal y Samba är, äktenskapligt våld eller lustfyllda övergrepp och sadomasochism, så är publiken med som voyeur. Det är pirrande, men också obehagligt att kika på detta innovativa och tankeväckande verk.
Belgiske Jan Martens duett A small guide on how to treat your lifetime companion (2011) kan karakteriseras som en skakande kärlekshistoria. Ordet skakande skall här också förstås helt bokstavligt, för här handlar det om skak-dans. De två dansarna, Jan Martens och Steefka Zijlstra, står nämligen och skakar sina kroppar, som var med om en rockkoncert. Fullständigt och exstatiskt ger de sig hän till de hårda rockrytmerna. Bara när musiken upphör kan de stanna upp och visa varansra ömhet. Men så snart musiken börjar igen måste de helt maniskt börja med den maniska dansen i takt med den pumpande musiken.
Utifrån kommande faktorer tycks tycks helt och hållet ha tagit över deras samliv, som utvecklar sig i vådlig riktning.
Brutalt klatschar de sina kroppar mot varandra, som om de verkligen ville tillfoga varandra fysisk smärta. Vold och ömhed tycks gå hand i hand. A small guide on how to treat your lifetime companion kan ses som en historia om ett långt parförhålande med uppför och nerförsbackar eller kanske bara som en sexuell lek som utvecklar sig i destruktiv riktning. Nytt ljus på kärlekens labyrint kastar Jan Martens i alla fall med sin spännande koreografi.
På programmet finns även svenske My Grönholdt med sitt solo I? (2011), som är en fin bagatell om ett mediaskapat och orealistiskt kroppsideal och de därtill hörande ätstörningarna. Men i detta förnäma sällskap framstår verket som en smula studentikost och ufullbordat. Men strunt i detta, Thousand Threads är trots detta ett helt unikt program av modern och avantgardistisk koreografi, som iinte sluter sig i sig självt, men förhåller sig öppet mot det omgivande samhället och på ett ovanligt underhållande sätt berättar historier om detta.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser