Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 14 juni 2021

Mot rådande diktatur för kvinnokroppen

2013-01-22

Fakta:

Namn: Eat it!
Författare: Rebecca Westholm
Regissör: Rebecca Westholm
Ensemble: Ruby Rose
Plats: Turteatern, Stockholm
» http://turteatern.se/

Till Turteaterns program hör att inte ha något estetiskt program. Men att göra nytt och pröva olika former. Det har också lett till samarbeten som öppnar teaterns profil än mer mot det oprövade. Turteatern, gör med sin senaste produktion Eat it! en förtjust gir in i krogshow-land. Rebecca Westholm som står för idé, manus och regi genom Ruby Rose Production är själv, i alla fall delvis, clown och här blandas också cirkus och akrobatik in i en slags nummerrevy kring den terror som bedrivs mot kvinnor och kvinnors kroppar.
Banta, snör in, lyft och skär bort; det finns riktlinjer in på bara millimetern för hur kvinnors kroppar ska se ut. Ätstörningar, botox-operationer och modellhysteri passerar i denna revy. Till dess stora förtjänst hör det goda humöret hos fem mångkunniga scenartister, den glada attacken och den prilliga USA-inramningen. Till dess mindre fantastiska sidor hör att den beskedligen tar plats i en stor konsensus – någon däremot?
Det är som när någon gör teater mot våld och illustrerar med många slagsmål. Här är teater mot rådande diktatur för kvinnokroppen, men den illustrerar med exponerade och snygga kroppar. De delar som vågar lite mer är snabbt förbi, som Eliisa Erävalos darrnings-nummer, där gäddhäng och överskott i byxlinningen sätts i gungning. Eller Rebecca Westholms egen dans med bara bröst i käck skutt-och-däng.
Roligt! Och spelas Eat it! för en tonårspublik (av båda könen) kanske den kan utmana och slå in dörrar. Men för en vuxen publik bjuds idel bekräftelser.

Texten är tidigare publicerad i Expressen, Kulturen, den 20 januari.

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser