Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Julsaga med Streetdance

2013-01-11

Fakta:

Namn: Julemanden og den farlige forbryder
Koreografi: Steen Koerner
Författare: Clemens Telling
Regissör: Steen Koerner
Musik: Jesper Mechlenburg
Ensemble: Scenografi: Din Mor ved Morten Just & Martin Mølgaard. Ljus: Sune Munk Schou.
Plats: Holbæk Teater
» http://www.het.dk/home/Julemanden.html

”Vad är det nu som är så cool med den förbannade julen?”, säger rapparen och skådespelaren Jimmy Jørgensen, som gör den bandade rösten till Den Farlige Forbryder (Den Farliga Förbrytaren) i den nya danssagan Julemanden og den farlige forbryder (Tomten och den farliga förbrytaren). En skojfrisk och modern jul- och familieföreställning, skapad av teamet bakom succéföreställningen Cykelmyggen Egon med Steen Koerner som regissör och Clemens Teling som textförfattare.
I rollen som Den Farlige Forbryder med det mycket julaktiga fångnumret 2412 är det ingen mindre än Daniel ”Sonic” Rojas som med lätthet och virtuositet ger sig hän i breakdance. Även om han vid själva starten inte hade så mycket till övers för själva julen, får han genom mötet med den vackra hip hop Jul-Prinsessean (svenske Joanna Holewa Chrona), som bl.a. har en dragning till kampsporter, en helt ny syn på julen, samtidigt som den hårda isklumpen i hans hjärta smälter.
Den härliga trinda mimikern och slowmotion-mästaren, Phax Said Ahmada, är som klippt och skuren som tomte, och han flankeras fint av de två electric boogie-dansarna Rashaad Pearson och Ryan Metthew Webb som respektive Tomtenisse och polis. De två långbenta dansarna hoppar också tillsammans med Joanna Holewa Chrona in i kostymerna som julrenar och dansar Rudolf med röda mulen med en plinkade röd lapa på nosen.
Men det är inte bara de fem dansarna som rör sig över scenen. Konstnärskollektivet Din Mor har skapat en otroligt fantastisk och effektfull dataspelsinspirerad scenografi, där bland annat träden svajar i reggae-rytmer. Det är inte minst dansens samspel med scenografin, som är särskilt speciell i ”Julemanden og den farlige forbryder”.
Enkel och skojig är också idén om föreställningens två filmade dockhuvuden, som i rollen som en flicka i dialog med sin morfar bildar ram till hela julsagan med fina berättarstämmar av respektive Cecilia Zwick Nash och Ole Testrup.
Jesper Mechlenburgs fina och varierande musik bjuder på massor av citat från kända julsångere, bl.a. Dejlig er jorden (Härlig är jorden) i hip hop-stil, och på Holbæk Teater avslutade hela danse-crewet föreställningen på ett mycket effektfullt sätt med 2012s nya världsomspännande dansstil: gangnam style.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser