Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

En midsommarnattsdröm med spektakulära övertoner

2013-01-09

Fakta:

Namn: Den fiffige lille Ræv
Musik: Leos Janácek
Ensemble: Det Kongelige Teaters dansare och sångare och musiker
Plats: Operaen i Köpenhamn
» http://www.operaen.dk

Janaceks lilla barnopera Den listiga lilla räven har i en nyuppsättning på Köpenhamnsoperan, Den fiffige lille Ræv, blivit till en gigantisk scenshow för hela familjen som redan efter första akten håller på att ta andan av oss.
Räven har genom tiderna i sagans värld för det mesta framställts som en hjälte. I den här operan är det en rävhona som spelar huvudrollen och blir här närmast en frihetshjältinna som slår vakt om naturen mot människornas skövlingsraseri. Först som liten unge då hon blir en skogvaktares keldjur, tills hon lyckas slita sig fri och fly tillbaks till sin egen värld innan hon skjuts ihjäl av skogvaktaren. För hennes vackra päls skull!
Medan djuren framställs som småsluga ter sig människorna mest som giriga. Jargongen är lika textligt som musikaliskt skickligt framställd och Janaceks idé om naturen som en själslig och nostalgisk tillflyktsort som för alltid gått förlorad kommer fint fram. Men ändå har jag svårt för att tro att barnen kunde följa med i handlingen. Inte ens räven var lätt att känna igen på den stiliserade klädedräkten. En stimulans för deras egen fantasi och en upplevelse rikare blev de förmodligen.
Bakom handlingen döljer sig en skarpsinnig idé kring livets kretslopp där naturens och människornas värld flätas samman. Det är den som ett internationellt teaterteam med Es Develin som scenograf, mest känd för sina gigantiska showuppsättningar med bland annat Lady Gaga, utgått ifrån när de byggt upp hela scenen med lager av pappersklipp som med hjälp av jättelika videoprojektioner för oss med in i naturens innersta där allt är ett myller av larver, maskar, bi, insekter och mängder av färgsprakande blommor.
Visst är det lätt att låta sig förföras inte minst av olika detaljer som exempelvis två dansande gräshoppor som visas genom ett förstoringsglas. Allt känns lika estetiskt tilltalande som smart uttänkt. Problemet är bara att alla dessa högteknologiskt raffinerade videoprojektioner lägger sig som ett töcken över hela scenbilden och
förvandlar hela denna lilla underfundiga opera till en gigantisk ” gateau à la crème ”.

Ann Jonsson

Fler Recensioner

Annonser