Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 23 september 2020

Samtidigt på många platser

2012-12-17

Fakta:

Plats: Nederlands dance theatre i Den Haag via Bio Roy i Göteborg
» http://www.fhp.nu/

När koreografen Ivo Cramér gjorde tevebalett för BBC på 1950-talet var tekniken att banda inte i bruk. Hans Bibliska bilder var en unik direktsändning. Idag är transmissioner i realtid något som danskonsten världen över drar nytta av. Balettpubliken i Göteborg har redan hittat ett vattenhål på Bio Roy i Göteborg dit digitala strömmar från Covent Garden, Bolsjoj, Mariinskijteatern och andra världsberömda scener når.
Till toppskiktet hör även Nederlands dance theatre, NDT. Den samtida koreografi som skapas där har ett stort inflytande på utvecklingen, som ett växthus försörjer NDT hela västvärlden med ny koreografi av nya koreografer.
Fyra kvällar sänds föreställningarna direkt från Haag. Den första, An evening with Kylián, Inger, Walerski var en suverän uppvisning. Inte bara 1990-talsverken av NDT:s egen grundbult, Jiří Kylián. Efterföljare som Medhi Walerski – med Alexander Ekman aktuell på Göteborgsoperan i reprisen på La la land – och Sol Léon/Philip Lightfoot arbetar i samma klass. (Svenska Johan Ingers verk utgick av upphovsrättsliga skäl.) Fyra olika verk, alla genomlysta av musikalitet och dansare med svindlande kapacitet. Det är den här nivån Göteborgsoperans danskompani kvalar in på. Boka genast 20/12 samt 7/2 och 30/5 2013 på Bio Roy!(Eller någon annan biograf som direktsänder föreställningarna.)

Texten är tidigare publicerad i Göteborgs-Posten 17 november 2012

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser