Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Sagobalett med Tivoli-magi

2012-11-30

Fakta:

Namn: Nøddeknækkeren
Koreografi: Peter Bo Bendixen
Musik: Peter Tjajkovskij
Ensemble: Pantomimeteatrets dansare och gäster, Dramaturg: Henrik Lyding, Scenografi och kostymer: Dronning Margrethe
Plats: Tivolis Koncertsal, Köpenhamn
» http://www.tivoli.dk

Tivoli har fått sin helt egna och mycket danska version av Nøddeknækkeren (Nötknäpparen) med Dronningens (Drottningens) scenografi och kostymer som trumfkort.
Det är inte bara Nøddeknækkeren, som nu har intagit Tivolis koncenrtsal i splitterny och idérik form med scenografi och kostymer av Dronning Margrethe och koreografi av Peter Bo Bendixen. Tivoli har sannerligen också blivit en del av Nøddeknækkeren här i Tivolis första egenproduktion av sagobaletten med libretto av Pantomimeteatrets dramaturg, Henrik Lyding och balletmästare Peter Bo Bendixen.
För Slaraffenland i ballettens andra akt har nu väldigt fyndigt blivit till Tivoli, och dit kommer flickan Clara och hennes bror Frits svävande i ballonggunga tillsammans med Pjerrot, Harlekin och Columbine. Här finns både rutschbana, Tivolivakter och små söta lyktbarn med Tivoli-lyktor på huvudet, och det år Tivoli-direktören Bernhard Olsen, som tar emot dem.
Uppsättningen är nämligen förlagd till Köpenhamn på 1870-talet, så både Bernhard Olsen, balettmästare Bournonville och H.C. Andersen kan vara med på julmiddagen hemma hos Claras familj i första akten, där Dronning Margrethe med klar stilkänsla har skapat en mycket fin tidsbild av såväl interiörer och brokiga kostymer.
Här finns det många goda karaktärsskildringar, inte minst faller den vimsiga hushållerskan gestaltad av Jette Buchwald i blick. Med H.C. Andersen (Tommy Edvardsen) som julgäst blir det ganska smart både klippt pappersklipp och berättat sagor, och Bournonville (Allan Nielsen) visar barnen hur man dansar ”les lanciers”. Men lite för mycket av den fina dansmusiken blir under den första akten använd till att ackompanjera mimiska scenerier, och dessvärre var ljudkvaliteten på Tjajkovskijs fantastiska balettmusik inte alls bra under premiärkvällen.
Efter kriget mellan Nøddeknækkerens soldater och Mushäxans små söta och rätt ofarliga möss, får vi dock se dans i den första akten, när Clara (Teele Ude) ger sig hän i ett fint pas de deux med sin Nøddeknækker-soldat (Shaun Kelly), och när Snödrottningen och hennes 12 snöflingor virvlar över scenen i raffinerade snöbollskostymer.
I andra aktens divertissemang har den goda idén att låta blomstervalsen representera de fyra årstiderna använts, bland annat med skridskoskär i vinterdanserna i fina ryskinspirerade dräkter. Det är verkligen fantastiskt att Tivoli har fått med den fina dansk/spanska flamencodansösen Selene Muñoz i divertissemangets spanska dans, även om stegen och den inlagda musiken faller lite utanför föreställningens genomgående stil.
Bland de många andra internationella dansare, som är inhyrda för att kunna leva upp till balettens tekniska krav, finns Angela Maree och Michael Revie med i balettens stora avslutande pas de deux, som är balettens höjdpunkt. De två dansarna är i likhet med deras steg, hämtade från South African Mzansi Ballets uppsättning av Petipas Nøddeknækkeren, som de nu dansar fint och säkert i flotta gyllene kostymer, som matchar scenografins Tivoli-lyktor.
Dronning Margrethe, hyllades tillsammans med koreografen och dansarna med långa applåder och bravorop under inropningarna på scenen i Tivolis koncertsal. Nu har minsann Tivoli fått sin helt egna och unika version av sagobaletten med Majestätets scenografi och kostymer som triumfkort. Den här mycket danska och barnvänliga version av ”Nøddeknækkeren”, blir nog trots sina lite ojämna dansprestationer ett riktigt dragplåster för såväl barnfamiljer som vinterturister.

Spelar till och med 22 december.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser