Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 27 november 2020

Tango för välbefinnande

2012-11-28

Det finns ingen anledning att förtvivla över kommande slaskväder och snö när nu vinterns mörker satt in. Det finns värmande botemedel. Att dansa tango verkar ha oväntade och positiva effekter, av påvisbar medicinsk natur.

Det vetenskapliga beviset levereras av psykologen Rosa Pinninger, vid University of New England i Australien. Hon hävdar att preliminära forskningsresultat tyder på att tango är ett innovativt och lovande medel för att bota den som lider av stress och depression. Att lära sig den sensuella och intrikata dansen fungerar lika bra som att ägna sig åt den nu så populära meditationsformen mindfulness om man vill bli av med sin depression, enligt Rosa Pinninger och hennes forskarteam. Om detta skriver tidskriften Complementary Therapies in Medicine som journalisten Tom Jacobs i sin tur har läst och citerat i Pacific Standard.
Under sex veckor följdes 66 personer noggrant. En tredjedel av dem tog tangolektioner. En tredjedel arbetade med mindfulness och den sista tredjedelen ställdes på väntelista och blev en kontrollgrupp. Efter sexveckorsperioden upplevde både tangogruppen och mindfulnessgruppen att de var mindre deprimerade än tidigare medan kontrollgruppen inte uppvisade någon skillnad alls.
Men de som hade lärt sig dansa tango var inte bara mindre deppiga – de var också mindre stressade. Dessutom rapporterad tangodansarna att de blivit bättre på mindfulness – fast de inte ens hade tränat på det.
Alla som dansar tango vet varför: man måste helt enkelt vara totalt koncentrerad på vad man gör, här och nu, för att klara av denna krävande dansform.
För alla som känner deppigheten sänka sig över öronen i takt med att mörkret blir tätare och varar längre, kanske en sex veckors tangokurs är precis vad som behövs? En liten brasklapp, bara: tango sägs vara vanebildande – och den som helt saknar talang för dansen kanske gör klokast i att satsa på andra botemedel.

Se www.psmag.com/health/the-tango-as-anti-depressant-45798/

Nancy Westman

Fler Nyheter

Annonser