Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 27 november 2020

Sagolik exotism

2012-11-16

Fakta:

Namn: La Bayadère
Koreografi: Marius Petipa med vissa danser av Nikolaj Hübbe och Eva Draw
Musik: Ludwig Minkus
Ensemble: Den Kongelige Ballet
Plats: Det Kongelige Teater, Gamle Scene, Köpenhamn

La Bayadère tillhör den grundläggande repertoaren inom klassisk balett, men trots detta har den aldrig tidigare dansats av Den Kongelige Ballet. Men det gäller inte längre, för nu har den haft premiär i Marius Petipas koreografi – dock med nya tillägg av balletmester Nikolaj Hübbe och balletpædagog Eva Draw. I den här danska versionen har balettens handling flyttats från en fjärran och odefinierbar forntid till slutet av 1800-talet, när Indien var en brittisk koloni under drottning Victoria. I stället för Petipas historia råder här en konflikt mellan två klara parter: En arrogant brittisk överklass kontra en undertrykt indisk befolkning. Att välja att låta handlingen utspelas under denna period, gör den lättare att genomskåda och förstå för en modern publik, så det skapar en bra mening i helheten.
La Bayadère är ett triangeldrama mellan den unga, engelska löjtnanten William, vicekonsulns datter Emma och den lokala tempeldansösen Nikija. William förälskar sig i Nikija, men håller inte sitt trohetslöfte till henne , vilket han ångrar djupt och begår självmord. I skuggornas rike förenas han med Nikija. Alban Lendorf dansar löjtnant William, eller hoppar är kanske ett bättre ord. Det är nämligen ett parti är han nästan befinner sig mer i luften än på scengolvet. Och han är enormt bra däruppe i de högre luftlagren, det är inget tvivel om detta. Nikija dansas av J’aime Crandall, men det går inte så bra för henne på premiäraftonen. Det blev kort sagt en lite rörig affär. Det blev ingen riktig personkemi mellan de två huvudpersonerna. Det var som om, de två dansarna hade för mycket att göra med alla sina hopp och piruetter och därför inte hade energi kvar för varandra och den gemensamma utformningen av den centrala kärlekshistorien. Lena-Maria Gruber dansar Emma, en riktig överklassnobb som njuter av sin roll som härskarinna – och använder sig av den. Lena-Maria Gruber är bra på att porträttera den förtjusande brittiska damen, som bakom de stela hövliga formerna är en riktig bitch, som inte tvekar över att mörda sin rival, Nikija, med hjälp av en giftorm i en blomsterkorg. Hon är djävulskt utstuderad bakom sin stela fasad.
Höjdpunkten i La Bayadère brukar vara Skuggornas rike, där 24 ballerinor i vita tutuer långsamt gör entré på scenen, men här löser man detta på ett annat sätt. När tredje akten med skuggornas rike inte blir så lyckad, beror det dels på den opoetiska scenografin och ljusdesignen, dels det något ojämna tempot. Bäst är däremot förlovningsfesten med alla de dansande gästerna i starka färger. Här är Jón Axel Fransson fantastiskt säker som den Blå Guden, som med sin blåa kropp i guldkläder är likt en dansande blixt på himlen. Ett guddomeigt väsen, som fick kvällens största bifall.
Britiske Richard Hudson har skapat överdådiga kostymer med eleganta brokader och blixtrande stenar som dekoration. Färgerna är som hämtade från en indisk marknadsplats: fuxia, smaragd, korall och currygult. Bländande vackra färger. Därimot är Richard Hudsons scenografi inte lika inspirerad. Pelargångar a la Alhambra i Granada och något som liknar minareter, går igen i alla akterna. I tredje akten är man därför blivit ganska trott på denna enkla scenografi, som kanske kunde räcka tillför en akt, men absolut inte alla tre. Varför ser skuggornas rike, eller dödsriket, ut på samma vis som i den här världen? Det är lite märkligt att det inte är annorlunda.
Premieren var inte den vackraste, man kämpade med steg, hopp och arabesker på scenen. Premiärnerverna gjorde sig tydligt påminda. Hoppas La Bayadère med Ludwig Minkus’s storslagna pompösa musiken kommer att vara kvar i repertoaren. Den exotiska och uppdaterade historien tilltalar publiken, och kompaniet har möjligheter att utveckla den bättre i framtiden.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser