Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 september 2021

Fyra fångade i svansen

2012-11-16

Fakta:

Namn: Fyra flickor
Koreografi: Claire Parsons
Plats: Moderna Museet Stockholm
» http://www.claireparsons.com/

Pablo Picasso skrev faktiskt två teaterpjäser också. Åtrån fångad i svansen och 1948 Fyra flickor (Quatre petites filles).
Ofta har de inte spelats men Åtrån fångad i svansen sattes upp på Marionetteatern 1966, i regi av ingen mindre än Staffan Westerberg.
Absurdism och poesi; koreografen Claire Parsons utgår från pjäsen i sitt verk för barn om de fyra flickorna som funderar kring livet, kärleken och döden i en köksträdgård.
Otippade kliv är Claire Parsons signum, gärna med en sväng in i konstvärlden. I Jag tänker Rolf häromåret körde hon själv trampbil med glatt ös in i Rolf de Marées tid och nätverk.
På Moderna Museet, och à propos utställningen Picasso/Duchamp, dansar nu tre dansare ut i en upplöst trädgård, bollar med blekgröna ballonger och balanserar orange apelsiner. Milda färger, platt bildkänsla, fragment av hus och konst.
Lekens egen logik råder med ömsom följsamhet i gruppen och ömsom egna introverta stunder. Att den fjärde flickan är en spratteldocka är sannerligen bara i sin ordning när man fångar leken i svansen.

Publicerad i Expressen 12 nov 2012

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser