Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 02 oktober 2023

Betty gör fler än en tavla

2012-11-07

Att Kommunalrådet i Hörby satsat kommunens hela kulturbudget på att beställa ett porträtt av sig själv är numera känt i riket. Att konstnären som kämpar med de kommunalgrå färgerna på paletten är Betty i egen liten person har det däremot varit tyst om.
Alltid lika alerta Danstidningen, kan nu avslöja hemligheten. Men Danstidningen har dessutom, ensam bland alla nyhetshungriga svenska media, fått titta i orderblocket som snabbt sväller i Bettys målarlåda. Här några axplock bland beställningarna:

Utbildningsminister Jan Björklund har beställt sitt porträtt sittande till häst i språng, ungefär som forna kungaporträtt, står det specificerat. Klassiskt, martialiskt och snyggt, lyder beställningen. Pris 8 miljoner som tas ur elitforskningsanslaget. Hur tänkte du där, Jan?
– Jamen, jag personifierar den politiska eliten och låter en konstnär utforska mitt utseende och min framtoning. Det är klockrent. Kanon, helt enkelt.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har självfallet en beställning liggande. Han har begränsat kostnaden till 3 miljoner, som tas ur partikassan.
– Så har vi alltid gjort sen Brantings dagar. Klart man måste ha ett porträtt. På en man, en patriark. Den här gången vill jag framförallt att det ska se affärsmässigt ut, slips, eller hur, och så har jag särskilt bett om en gråtonad suddighet i konturerna. Kanske med ett snyggt kärnkraftverk i fonden.

Att kronprinsessparet har en beställning liggande på Estelle till 1-årsdagen kan knappast förvåna. Det bjuder traditionen.
– Väldigt jättefolkligt, hade vi tänkt. Vid korvmojen i Ockelbo, med Ockelbos barnkör runt. Barn, va, alltid lika gulliga. Pastellfärger. Vad det kostar spelar ingen roll alls. Bara man ser Estelles lilla Dior-kappa tydligt. Och ingen satir! Så mycket trist sånt i familjen nu.

Egendomligt nog hittar Danstidningen inte kulturministern i orderblocket. Hur kommer det sig, Lena Adelsohn Liljeroth?
– Usch, konst och konstnärer, det är det värsta jag vet! Skulle aldrig drömma om att gynna nån målarkludd. Vem tror den där Betty att hon är? Hon skulle säkert bara rafsa ihop nåt utifrån ett foto. Nästan en arbetsfri inkomst. Jag är jättemot sånt. Är hon egentligen dansare? Kunde just tro det. Kan hon inte extraknäcka på McDonalds i stället. Tycker jag artister och annat löst folk kan göra.

Men Danstidningen har bläddrat vidare. Danslivet vill gärna gå till historien i form av porträtt. Ur bunten: Anneli Alhanko som svan, Kenneth Kvarström som Fan, Efva Lilja i undervattensläge, Jefta van Dinther i en säck i ett svart rum, Cristina Caprioli bland hundra digitala träd, Mats Ek bland hundra klassiker med Ana Laguna i huvudrollen, Misha Barysjnikov med världen under sina fötter, Akram Khan och hanses khatak-rötter….hur ska Betty hinna?

Betty Bitch

Fler Betty Bitch

Annonser