Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Onsdag 02 december 2020

Regnandets poesi

2012-11-06

Fakta:

Namn: Klafs
Koreografi: Ulrika Larsen och Anna Bolmström
Musik: Stefan Johansson
Ensemble: Odissi Dansproduktion och Abhinaya
Plats: Zebra Dans
» http://www.zebradans.nu

Regn är kul. Och lite farligt. Regn väcker både leklust och hopp och danslust och bara vara inne lust. Och hur var det nu igen med regnkläderna? Stövlar? Paraply? Går de verkligen att dansa i?
På Zebradans undersöker Ulrika Larsen och Anna Bolmström det möjliga och omöjliga med kombinationen indisk dans och ett par geggiga gummistövlar. Föreställningen Klafs, som riktar sig till åldersgruppen 3-6 år, trollbinder till en början med sin enkla form. Ett par tassande fötter under ett paraply. Jättelika stövlar som bånkar sig fram över ett regngrått scenlandskap i uråldriga mönster. Någon som gömmer sig och någon som väsnas. Ett möte mellan olika världar och uttryck äger rum. Dansarna hjälper här varandra att undersöka det blötas koreografi utan att förlora kontakten med den indiska folkdansens symboliska gest. Stefan Johansssons specialbeställda ljud och tonlandskap hjälper hela tiden Klafs vidare mot något mer publikt och interagerande. Musiken droppar, stänker och faller i trygga igenkännbara melodiösa kvantiteter. Lisa Rinnevous färgglada men ändå jordnära regnkostymer framhäver även hon dialogen med publiken men som ett par ungar ur publiken slutligen frågar sina föräldrar: varför hänger så många regnrockar därborta, varför dansas de inte i? Torra regnkläder utomhus i regn? Regn utan regn?
Efter föreställningen bjuds vi så upp på scenen, stora som små, att få regndansa på riktigt. Gummistöveldisco rekommenderas varmt.
Ulrika Larsen och Anna Bolmström har med Klafs hittat ett uttryck och ett tema att glädjas över tillsammans, stora som små.

Karl Svantesson

Fler Recensioner

Annonser