Var ska skåpet stå?
Fakta:
Namn: Kvinde kend dit skabKoreografi: Koreografi och performance: Don*Gnu samt Simon Beyer-Pedersen.
Musik: Rune Kaagaard och Alice Carreri
Plats: Københavns Musikteater
» http://www.kobenhavnsmusikteater.dk
Don*Gnus Kvinde kend dit skab försöker med hjälp av starka muskler, musik och härlig humor ringa in den manliga identiteten.
Det bankas både i skåpet och skåpdörrarna i i Don*Gnus nya, härlige och musikalska föreställning Kvinde kend dit skab, fyllt av märkliga och vilda stunts som försöker ringa in den manliga identiteten och urkraften, inspirerat av bl.a. psykoterapeuten Carl-Mar Møller.
Iförda kakifärgade arbetsoveraller, sockor och sandaler baxar och balanserar radarparet Don*Gnu alias dansarna och koreograferna Jannik Elkær Nielsen och Kristoffer Louis Andrup Pedersen ækvilibristiskt runt med fyra, stora, vita skåp, som de kämpar med att få placerade på sitt rätta ställe.
Skåp som under kvälens gång visar sig innehålla många överraskningar.
Liksom titeln anspelar på språkliga uttryk som ”kvinde kend din plads” (kvinna vet din plats) och ”hvor skal skabet står” (Var skåpet ska stå!) blir dessa uttryck översatta till fysiska rörelser och bilder med mycket humor i föreställningen där jazzsångaren Alice Carreri även är med på scenen.
Vackert och följsamt sjunger Alice Carreri, vars kropp till en början böjs och bryts av Don*Gnu, som om hon bara vore en docka eller eller styv bräda.
Och det är inte bara inför kvinan, utan även inför den mjuka, etniska främligen El Chino (Simon Beyer-Pedersen), med de konsekvent mjuka rörelser, som får matcho-grabbarna i Don*Gnu att känna sig manade att utveckla sina mest chauvinistiska sidor.
Självklart är det kvinnan och El Chino, som lyckas konfrontera machomännen med deras egna följsamma och feminina sidor, och det är bland annat härligt att se Don*Gnu i armkrok med El Chino och försöka sig på svandans från Svanesøen til en funkversion av Tjajkovskijs musik.
Don*Gnu-männen är verkligt viga genom hela föreställningen, antingen de gör kroppspercussion, slapstick eller dansar, och både vad gäller att gå emot rytmen och använda den fina livemusiken på ett effektfullt sätt, har de uppenbarligen hämtat inspiration från sitt arbete med Granhøj Dans. Det gäller också för humoren, som gör ”Kvinde kend dit skab” till en sprudlande och lättillgänglig föreställning med bred appeal til begge køn lige fra teenage-alderen og opefter.
Fler Recensioner