Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Snygg resa till ragnarök

2012-10-31

Fakta:

Namn: Vølvens Spådom
Regissör: Martin Tulinius, Dramaturgi: Alette Scavenius.
Ensemble: Scenografi: Dorte Holbek. Madkunst: Mette Sia Martinussen.
Plats: Republique i Carlsberg Byen, till och med 24 november
» http://www.republique.dk

Nordisk mytologi och ny nordisk mat kopplas uppfinningsrikt och med känsla tillsammans i Republiques uppsättning av Vølvens Spådom.
Livets träd, Yggdrasil, spelar en viktig roll i matteaterföreställningen Vølvens Spådom. Det är med Yggdrasil, som publiken såväl startar som avslutar den tre och en halv timme långa labyrintiska och sinnliga resan runt i Edda-dikten, Vølvens Spådom, från världens skapelse genom ragnarök til världens återskapelse. En resa där publiken rent fysiskt leds runt i Carlsberg Byens intressanta rum från parkens växthus till en stor sal högt oppe i en byggnad, där Loke håller bankett, innan vi fortsätter ner i källarrummen och långa gångar till ragnaröks blod-, eld- och isritualer.
Hela spelet sätts igång av den gamla sierskan, Vølven, som både talar isländska och engelska och förutsäger världens undergång. Vid varje uppehåll på den mytologiska resan från forntid till nutid och framtid blir historien inte bara berättad genom ord, ljud och bilder i scenografen Dorte Holbeks flotta installationer. Vi upplever också berättelsen genom fantasifulla och i sig bildskapande kulinariska kreationer skapade av kocken Mette Sia Martinussen, bland annat känd från Madeleines Madteater.
Vid världens skapelse, när solen finner sin plats i universum, ligger en läckert utbredd äggula och strålar vid sidan om en hummer på trätallriken. Och rätten intas sittandes på stolar i cirkel, medan en kör av unga flickor omsluter publiken med den vackraste isländska sång.
Till festbanketten i Lokes flotta bibliotek, där själva det långa matbordet är byggt av böcker, blir den delikata huvudrätten serverad, grisen Særimner, som i Eddaen kan slaktas i det oändliga, för att den varje kväll växer sig hel igen. Men det er farligt att vara på fest hos Loke, gestaltad av Morten Burian är en skrupelfri charmör, helt i takt med tiden och underhållningsundustrin och anordnar tävlingar där det till och med ingår en fatal pistollek, och där råder det ragnarök, världen nu befinder sig i.
Bildrikt och smakfullt är det dystre ragnarök. Men lyckligtvis finns det ljus och hopp härute, när världsteatern Yggdrasil reser sig igen i den väl genomarbetade och ovanliga föreställning.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser